Мадс Остберг заменя Йонас Андерсон за Ола Флоене

P-20151025-00487_News

През изминалите дни една от най-коментираните теми сред рали средите е размяната на навигатори между различните топ заводски отбори. Всичко започна с новината че, дългогодишният навигатор на Мадс Остберг-Йонас Андерсон, ще си партнира с Понтус Тидеман и Skoda.

WRC - POLAND RALLY 2014 - PHOTO : CITROEN RACING/AUSTRAL ANDERSSON Jonas (SWE), Citroen Total Abu Dhabi WRT (FRA), Citroen DS3, portrait

„Търсех си нови предизвикателства”, заяви Йонас Андерсон. „Затова когато разбрах че, дясната седалка до Понтус е свободна се появи перфектната възможност за мен. Нямам търпение да се кача във Fabia R5 и да започна работа с Понтус. Познавам го от доста години, а това е най-голямото предимство когато искаш бързо да се сработим като екип. Ние със сигурност се цели във върха.”

Шведът е един от най-опитните навигатори в световният рали шампионат. Той започна своята кариера заедно със сънародникът си Пер-Гуна Андерсон през 2002. През същата година екипажът взе националната титла на Норвегия. Година по късно стават и шведски шампиони. Йонас има и две титли при младежите. В краят на 2009 той започва да си партнира с Мадс Остберг постигайки 14 подиума във WRC и победа на рали „Португалия” през 2012.

„Емил Алексон и аз имахме невероятно година заедно.”, разясни шампионът на Азия-Пасифик Понтус Тидеман. „Неговите умения и характер бяха важен факто за нашият успех. За съжаление съм тъжен че, нашето партньорство приключи и му желая всичко най-добро! От друга страна съм нетърпелив да започнем работа с Йонас, след като той има изключително много опит.”

P-20150702-00210_News

Така Мадс Остберг изгуби дългогодишният си партньор оставяйки без човек на дясната седалка на Fiesta WRC. Въпреки това той успя да навърти няколко тестови километра за предстоящето рали „Монте-Карло” партнирайки си с известната навигаторка Илка Минор, която ние от BGRallyHD смятахме че, ще бъде партньор на Остберг през целият сезон.

4376_ostberg-frustration-2014_000_592x333„Когато Йонас ми се обади и съобщи че, е приел офертата на Event Management, мениджърите на Андреас Микелсен и Понтус Тидеман, трябваше да седна за няколко минути и да се съглася с неговото решение”, заяви Мадс Остберг в официално съобщение до медийте. „ След това, започнахме светкавично с отбора да търсим някаква алтернатива  и успяхме да направим списък с няколко души, които могат да заместят Йонас. За мое щастие имахме няколко добри имена, с две от тях направихме тестовете за „Монте-Карло”, като се справиха много добре. За което съм им благодарен. Сред тези имена бе това на Ола Флоене, който отговаряше на всички мой критерии. Затова съм щастливн да съобщя че, с Ола сключихме договор и вече сме екип за предстоящият сезон. Нашето споразумение е за дълъг период от време и няма да е само за една година. С нетърпение очакваме да започнем подготовката за сезон 2016.”

P-20151025-00458_NewsТака навигаторът на Андреас Микелсен, с когото записаха своята първа победа във WRC на рали „Испания” премина в щабът на  М-Sport оставяйки своят партьор без навигатор за сезон 2016. „ Прекарах много добро време с Андреас Микелсен,“ разяснява Ола Флоене в съобщението до медийте. „Доволен съм от резултатите ни. Доволен съм че, бях част и от Volkswagen, които доминираха през последните две години. Въпреки това, се ентусиазирах когато получих предложението на Мадс. Моето време с Андреас е лимитирано до една година, тоест само до сезон 2016. Не съм готов да приключвам своята кариера на върха на рали спорта толкова рано. Чувствам че, имам готовността да изкарам още дълги години в шампионата. Мадс е един от топ пилотите във WRC, който може би не бе най-бързият през последните години. Казано честно бих искал да стана световен шампион и вярвам че, дългогодишно сътрудничество с Мадс ще увеличи шансовете ми, а не само един сезон с Андреас.”

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]