Люкянук поведе, Григоров в десетката на JERC3 на рали Канарски Острови

Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов (Citroen C3 R5) са лидерите след един изпълнен с битки първи ден от рали „Канарски Острови“. Руското дуо пресече финиша на последната осма отсечка за деня са аванс от едва 3.8 секунди спрямо Пепе Лопез/ Борха Розада (Citroen C3 R5).

И двата екипажа, трикратните победители в ралито Люкянук/Арнаутов и лидерите в ERC1 Junior Лопез/Розада, си разделиха по четири етапни победи, като аванса на екипажа на Saintéloc дойде благодарение на представянето му при дведе минавания през SS Tejeda, най-дългата отсечка в ралито.

Въпреки опитите на Люкянук да избяга, Лопез успя в последния 2.9 километров етап да „открадне“ от руснака цели 2.5 секунди за да завърши деня с миниатюрното изоставане от 3.8 секунди.

„Продължаваме да сме доста близо с Лопез, той се справя много добре – коментира Люкянук. – Всички други са далеч зад нас, което е ок за нас. След първия етап видях че, може да натиснем. През миналата година обстоятелствата бяха далеч по спокойни за мен. През тази някой пилоти са станали по-бързи, а ние продължаваме да учим колата и гумите.“

За разлика от Люкянук, Лопез кара за заводския тим на Citroen, като освен доброто си представяне в битката за генералното класиране той е и лидер в ERC1 Junior категорията.

„Със сигурност Люкянук има доста повече опти от мен на това рали, затова ние трябва да продължим фокуса си върху търсеният резултат от Ситроен Испания, затова ще видим как ще се развие състезанието за нас – разяснява Лопез, който преди две години бе част от програмата за плади пилоти на Пежо. – Ще се борим и за генералното класиране. Смятам че, от Ситроен трябва да са горди с тази кола, защото тя е изключително конкурентна.“

Лидера в ERC1 Junior шампионата Кирс Инграм заъврши на трета позиция с изоставане от 40 секунди от битката за челото. Пилота на Toksport WRT бързо успя да навакса бавният си старт изкачвайки се от деветата позиция и прескачайки четвъртия Мариян Гребел в битката за третото място.

Поддържания от Baumshlager Rallye & Racing пилот също бе от тези с бавния погрес, като изоставането му спрямо Инграм е от 3.7 секунди, въпреки объркването на старта на супер специалния етап в края на деня.

Гиргор Григоров и Янаки Янакиев успяха да завършат в първият си ден от рали „Канарски острови“ на 30-та позиция в генералното на седма в JERC3 и девета в ERC3.

Българския екипаж започна деня с проблеми с накладките в SS1 Valsequillo 1, успявайки все пак да запазят мястото си в челната десетка в JERC3. Следобед при второто минаване през SS5 San Mateo (12.01 km) те успяха да запишат трето най-добро време в JERC3 с изоставане от 0.5 секунди спрямо Роман Шведит/Лина Метер също с Peugeot 208.

„Днес беше забавен ден за нас, имахме проблеми с неработеща ръчна спирачка поради което излязохме от трасето. Надявам се да нямаме големи щети по колата“, коментира Григоров в края на последната отсечка за деня.

 Лидер в ERC3 Junior е Жан-Баптист Фанчеши (Ford Fiesta R2T), който въпреки 20-те секунди наказание завърши първият ден с аванс от 16.9 секунди спрямо Синдре Фурисет (Peugeot 208 R2).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]