Люкянук побеждава Каетанович и взима победата в рали Канарски Острови

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016

Алексей Люкянук и Алексей Арнаутов взеха победата в първия кръг от Европейския рали шампионат, побеждавайки настоящите шампиони Каетан Каетанович/Ярослав Баран. Това е втората поредна победа за руския тандем, след като двамата взеха победата в последния миналогодишен кръг в Швейцария. Люкянук стартира във втория ден с пасив от 22.7 секунди зад Каетанович, но грешка от страна на поляка при определянето на налягането на гумите му коства голяма загуба на време и така той износи прекалено бързо своят комплект.

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016Алексей Люкянук взе лидерската позиция в SS9 и успя да я увеличи своята преднина на повече от половин минута след SS10. Следобед руснакът успя да се защити от атаките на Каетанович и завърши ралито с актив от 32.7 секунди и победата на рали „Канарски Острови“. „Казано честно е невероятно“, заяви Люкянук, който завърши сезон 2015 също с победа на асфалт. „ Състезанието бе много трудно. Направихме много грешки в петък, но това ни помогна днес. Доволен съм от екипа и спонсорите ни. Със сигурност конкуренцията е много висока.“

Домакините Луис Монсон/Хосе Холтман се завърнаха на европейската рали сцена с качване на подиума, повтаряйки своят резултат от 2013-та. В събота те нямаха проблеми със скоростната кутия на своят Citroen DS3 R5, като дори спечелиха етапната победа в SS10. Роберт Консани и Максим Вилмот успяха да се качат на третата позиция в петък, но не успяха да я задържат в събота и изпаднаха на седмо място в края на състезанието. Последният ден за французите бе истински ад, след като през цялото време имаха проблеми със спирачките и мощността на своето Peugeot 208 T16 R5.

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016

Полякът Войчиеч Чучала, който стартира зад волана на Subaru Impreza STi, доминира изцяло в ERC2 и успя да завърши на петата позиция в генералното зад испанецът Джонатан Перес (Ford Fiesta R5).Зад волана на друга Fiesta бе Ярослав Колтун, който изоставаше на 1.1 секунди зад Чучала но трябваше да се задоволи с шестата позиция, след като спря да смени спукана гума. Временно десетият в AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016генералното Янос Пускади откриваше трасетата в събота, но въпреки това успя да се изкачи на осмата позиция.

Пилота зад волана на Skoda Fabia R5 Хермен Кобус мечтаеше да завърши в топ пет, но датчанинът отпадна след удар в дърво в SS9. Италианецът Джакомо Костенаро отпадна от битката за топ пет, след като получи проблеми в хидравликата на своето Peugeot 208 T26 R5. Томас Касперцик финишира на десето място, възползвайки се от проблемите със спирачките на Иван Арес.