Люкянук най-бърз във Фафе Монтелонго, Солберг с проблеми

01-Alexey-Lukyanuk-scaled
Снимки: FIA ERC

Лидерите в европейския рали шампионат Алексей Люкянук и Димитри Еремеев успяха да олвадеят непредвидимите условия и поведоха след края на съботния ден в рали „Фафе Монтелонго“.

Постоянно променящите се условия допринесоха за огромни главоболия на екипажите, които до последно трябваше да премислят и предвиждат дали ще вали или не.

Люкянук, който кара за Saintéloc Junior Team и гуми Pirelli, бе най-бърз в шест от вчерашните девет специални етапа завършвайки първият ден с аванс от 38,3 секунди.

„Изградихме някакъв аванс и се опитахме да го контролираме – заяви руснакът. – Нямахме проблеми нито някакви опасни моменти, затова като цяло денят ни не мина никак зле, дори и в моментите в които ни бе трудно. Определено бе лудо преживяване да се кара в толкова непредвидими метерологични условия.“

Късметът на Люкянук бе в изцяло другата противоположност за разлика от неговите конкуренти в битката за титлата и победата в рали „Фафе Монтелонго“. Крейг Брийн се намираше в битката за челото, когато премина през масло по трасето към края на осмата и предпоследна отсечка за деня. Въпреки, че достигна финала на етапа пилотът на MRF Tyres пристигна на ЧК-то с липсваща изцяло гума на неговият i20 R5.

След като семейният отбор успя да възстанови изцяло тежко повреденото Polo GTI R5 след катастрофата в шейкдауна Оливър Солберг бе в правилната посока за да оправдае усилията на неговите механици. Младият норвежец през целия ден дишаше зад вратът на Люкняку, докато не направи грешен избор на гуми и започна да изпада в класирането. Малко по-късно също в осмата отсечка той започна да изпитва загуба на мощност. Това коства на 19-годишният пилот цели шест минути след SS8 и още девет след края на SS9.

„Беше запушен ауспух или нещо подобно – коментира Солберг след края на SS9, като реално проблемът по-късно се установи, че е в турбината на неговия автомобил. –  Останахме без масло в двигателя. За съжаление това определено не бе нашия уикенд.“

Зад Люкянук испанецът Иван Арес (Hyundai i20 R5) бе изненадата за деня записвайки етапна победа и завършвайки на втора позиция в генералното класиране. В миналото Арес е показвал сериозно темпо на асфалт, но представянето му в толкова непредвидими условия като през този уикнед се оказаха повече от впечатляващи.

Лидера в ERC1 Junior Грегорие Мунстер Hyundai i20 R5) също изненада с етапна победа, като след края на вчерашния ден люксембурецът се намира на четвърта позиция в генералното класиране с изоставане от 0,4 секунди зад третия Йоан Бонато (Citroen C3 R5). Ефрен Ярена е пети на едва 2,6 секунди от Мунстер, което е прелюдие към интересна битка за второ и трето място в генералното класиране днес.

Норберт Хершинг (Volkswagen Polo GTI R5) и Мико Марчик (Skoda Fabia R5 Rally2 evo) са в борба за шестата позиция, докато Доминик Динкел (Skoda Fabia R5 Rally2 evo), Ерик Цайс (Ford Fiesta Rally 2 R5) и Калум Девайн (Hyundai i20 R5) затварят челната десетка.

Денят бе повече от труден за българкия екипаж на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов. Те се намират на предпоследно място в генералното класиране и на шесто в RC4, докато в класирането при дамите са заявени само те.  Те както и почти всички екипажи имаха сериозни проблеми при изборът си на гуми, като в някой етапи им се наложи да карат с тотално противоположни смеси. В SS4 нашенското дуо дори записа и едно завъртане, като за късмет спряха на косъм от забиването си в дърво.

„ Изгубих се през този ден, но се надявам утре да бъде по-добре за мен. Ще организирам правилно нещата в главата си“, заяви Стратиева на финала на последната отсечка за деня.

Днес рали „Фафе Монтелонго“ стартира в 11:30 ч. българско време с 6,10 километровият етап Varzea Cova.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]