Люкянук и Моура в близка битка за победата на Азорските острови

Алексей Люкянук поведе в рали „Азорски Острови“ с малък аванс от 2.7 секунди след първите три етапа и въпреки излитането от трасето, пред победителя от квалификацията Рикардо Моура.

Етапът Vila Franca/Sao Bras 1 бе изпълнен с много изненадващи моменти за голяма част от екипажите включително този на Алексей Люкянук/Алекси Арнаутов, които поеха лидерството от Давид Ботка/Марк Местерхази, въпреки излитането от трасето поради прекалено високата скорост след един от скоците в етапа.

Лидера в JERC U28 Мартин Кочи, също се намира в добра позиция за атака на челото след като заложи на по-сигурна стратегия запазвайки гумите на своята Шкода в първия етап Lagoa и атакувайки в Vila Franca/Sao Bras 1 и излизайки на трета позиция в генералното с изоставане от 3.8 секунди спрямо руската ракета.

Трикратния победител в рали „Азорски острови“ Бруно Магалаеш също не изостава много далеч от лидерите завършвайки първия ден на четвърта позиция и с изоставане от почти 10 секунди, които изгуби при преминаването на 17 километровия етап Franca/Sao Bras 1. Неговия сънародник Бернардо Соса завърши първи три отсечки от ралито на 1.4 секунди зад Магалаеш и водейки пред Крис Инграм с 0.4 секунди.

Инграм, който се намира на втора позиция в JERC U28, изкърти бронята на своята Шкода Фабия R5 след удар в дърво, като въпреки това успя да се позиционира на доста добра позиция. Това е първото рали с R5 автомобил за младия пилот и за сега показва впечатляващо темпо.

Шведът Фредрик Ахлин завърши първия ден на 0.3 секудни от Инграм затваряйки челната тройка в JERC U28 и излизайки на седма позиция в генералното класиране, като за финал имаше проблеми с налягането на маслото на своята Фабия R5.

Мариян Гребел, Фредрик Ларсен и Фабиян Крамър затварят челната десетка след един доста вълнуващ първи ден от рали „Азорски Острови“.

Сергей Ременик наследи 32.1 секунден аванс в ERC2, след като лидера Хуан Карлос Алонсо получи повреда в горивната помпа на 3.95 километра преди финала на супер специалния етап Grupo Marques. Алонсо направи уникално представяне във вече емблематичния етап Vila Franca/Sao Bras 1, но проблемите с помпата го принудиха да спре своето Митсубиши Лансър Ево Х в последния етап за деня изгубвайки над минута в опит да го запали отново.

Шампиона  в ERC2 Тибор Ерди отпадна още в първия етап от ралито, след като счупи предно дясно окачване на своята кола.  Мендерес Окур и Луйс Пиметел са на трета и четвърта позиция в категорията, като Пиметел получи повреда в турбота. Алосо се намира на пета позиция след проблемите си с помпата.

Днес екшъна започва в 13:28 часа българско време с 7.02 километровата отсечка Pico de Pedra Golfe и приключва с второто минаване през класиката Sete Cidades.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2836 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]