Люкянук за поредна година триумфира на Канарските острови

Алексей Люкянук и неговият навигатор Алексей Арнаутов показаха едно страхотно каране на асфалт взимайки за втора поредна година победата на рали „Канарски Острови“ в Испания. Карайки за руският тим Performance Motorsport Люкянук спечели 10 специални етапа и стигна до финала на състезанието в Лас Палмас с аванс от 57,2 секунди спрямо настоящият шампион в ERC Каетан Каетанович, следван от  лидерът в шампионата Бруно Магалаеш на трето място.

Люкянук стартира в последният съботен ден с аванс от 25,7 секунди спрямо Каетанович и с 10 секунди наказание поради фалстарт, но това не му попречи да натисне и да увеличи авансът си почти двойно в края на състезанието.

„Хубаво е, че направихме голям прогрес за една година и доминирахме тук – обяснява Люкянук. – Много съм горд от представянето ни и искам да благодаря на спонсорите ни, на Пирели за добрите гуми и на екипът ни за добрата кола.

„Преди четири седмици бях съкрушен, но сега се намирам в рая. Тренирах много упорито психиката си в къщи, като дори за това състезание направих едва 50 километра тестове.  По време на състезанието не сме поемали рискове, но беше грехота ако не натиснем с толкова добре уточнена кола.“

Бруно Магалаеш се намираше на втора позиция с аванс от 2,2 секунди спрямо Каетан Каетанович в началото на последният ден от ралито. Доста мокрите условия в SS7, заедно с непознаването на новият за Магалаеш автомобил Шкода Фабия R5, позволи на Каетанович да се справи с португалеца. В SS9 Каетанович вече разполагаше с аванс от 9,1 секунди, но по-късно Магалаеш отново натисна и двамата се намираха в разлика от 4,1 секунди. В края на деня Каетанович отговори подобаващо на темпото и в крайна сметка завърши състезанието с аванс от 6,4 секунди спрямо лидерът в шампионата Бруно Магалаеш.

Иван Арес записа най-доброто си представяне в ERC, завършвайки на четвърта позиция зад волана на Хюндай i20 R5. Луйс Монсон успя да се справи в последната отсечка с  пилотът на Пежо Пепе Лопез, като така си подсигури петото място в крайното класиране.

Въпреки, че Лопез изгуби една позиция в последният етап от ралито, той спечели в категорията JERC U28 след едно впечатляващо каране в домашната си надпревара. Френския рали шампион Силван Мишел победи испанският шампион Кристиан Гарсия  също в последният етап в битката за седмото място, като заедно с това французина взима и второто място в JERC U28.

Проблеми през целият петъчен ден със спирачките на Бриан Буфие, го отведоха на девета позиция в края на състезанието в събота. Мариян Гриебел затваря челната десетка.

Грегор Гриб се намираше в добра позиция да се бори с Буфие, но се удари в деветия етап и не успя да продължи. Алберт вон Турн успя да стигне до финала в първото си състезание от ERC на четиринадесета позиция. Добре познатият у нас Мурат Бостанджъ завърши на петнадесета позиция след един инфарктен последен етап в който турският пилот се завъртя и повреди радиатора на своята Фиеста R5.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]