Люкянук води в една ожесточена битка за победата на Барум

Алексей Люкянук и Алекси Арнаудов са лидерите в рали „Барум“, след един изключително напрегнат за всички участници съботен ден.

„Днес беше изключително тежък и предизвикателен ден – коментира Люкянук. – Изборът на правилните гуми бе по-труден от всякога. През целия ден не бях с най-оптималните за условията гуми, но въпреки това съм доволен от това, как се с правихме.“

Руския екипаж завърши първия същински ден от надпреварата с аванс от 16.8 секунди пред местните асове Ян Копецки/Павел Дреслер.

Въпреки че, чешкото дуо записа четири от осем етапни победи, те завършиха деня в ролята на догонващи, поради трите счукани гуми. Въпреки тези проблеми, те успяха да направят страхотна атака в последните два етапа, залагайки на меката смес на Michelin и възползвайки се напълно от изхъващият се асфалт.

Лидерите в JERC U28 Николай Грязин/Ярослав Федоров, започнаха деня по изключително впечатляващ начин влизайки в директна битка за победата с Люкянук и Копецки. Непредвидимите условия и влажния асфалт, принудиха младия екипаж да заложи на сигурно без излишни драми с оглед битката в JERC U28 шампионата. Те се намират на трета позиция в генералното класиране с изоставане от 16.5 секунди зад Копецки/Дреслер.

Заводския екипаж на Хюндай от WRC, Дани Сордо/Карлос Дел Барио. Направиха един доста предизвикателен за тях дебют в Злин, завършвайки деня на четвърта позиция с изоставане от 50. 5 секунди зад Люкянук/Арнаудов.

Както при Копецки/Дреслер, испанците спукаха гума при второто минаване през Brezova, повреждайки дори и джантата на друга гума на своя i20 R5. Това ги принуди да карат в последните три етапа от деня с компрометирана джанти и без резервна гума.

Проблемите на испанците разреши ха на Мирослав Якеш да затвори челната петица с изоставане от 10.5 секунди зад екипажа на Хюндай.

Якеш бе един от малкото пилоти без спукана гума, което му помогна да се изкачи в класирането.

Маладия чех Филип Мареш, завърши вчерашния ден на втора позиция в JERC U28 и на шесто място в генералното класиране, пред лидера в класа Фабиан Крейм.

Яромир Тарабус е осми, следван от един колеблив Крис Инграм и Бруно Магалаеш.

Вацлав Пех отпадна в самото начало от деня след повреда в главина на своята Фиеста R5.

Българския екипаж на Екатерина Стратиева/Георги Аврамов се намират на 79-та позиция зад Себастиен Тетер/Томаш Ботко.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]