Люис Монсон повежда в рали Канарски острови

Снимки: Red Bull Content Pool

Местните асове Люис Монсон и Хосе Карлос Денис (Skoda Fabia Rally2 evo) са лидерите след края на първия ден от рали „Канарски острови“. Испанското дуо има преднина от 8,4 секунди пред своите сънародници Нил Соланс/Марк Марти (Volkswagen Polo GTI R5).

56 годишния Монсон продължи със своето добро представяне и днес, след като бе най-бърз в квалификационния етап. Въпреки, че започна надпреварата намирайки се на десетата позиция Монсон успя да се изкачи в класирането още в началото на днешните сутрешни минавания притискайки временния лидер Ефрен Ярена. В SS3 ветеранът вече водеше в класирането с аванс от 5,4 секунди пред по-младия си сънародник.

SS3 бе и отсечката в която лидера след супер специални етап по улиците на Гран Канариас Симон Вагнер се удари. Австриеца принуди организаторите да спрат етапа за да изпратят пътна помощ да премахне автомобила на австриеца от трасето.

Резултата от удара на Симон Вагнер в скалите край трасето

Традиционно за рали „Канарски острови“ най-ключов бе аспекта с менажирането на гумите. Това обаче не бе проблем за Монсон, който видимо се справяше с този аспект завършвайки деня с две етапни победи.

Усещам напрежението, но се състезавам на родна земя с моите фенове които ме подкрепят – разясни Монсон. – Доволен съм от моето каране и се забавляваме. Надявам се да продължим със същия дух и утре.“

Нил Соланс бе най-близкия преследвач на Монсон след обедния сервиз. Деня обаче не започна добре за младия испанец, който имаше проблеми с настройките на окачването на своето Polo GTI R5. В следобедните минавания той придоби нужната увереност и успя да се справи с Йоан Бонато в битката за второто място след края на предпоследния етап за деня.

39 годишния Бонато завърши петъчния ден от рали „Канарски острови“ на трета позиция с изоставане от 3,7 секунди зад Соланс. На 8,2 секунди зад французина се намира Ефрен Ярена, следван от Енрике Курз, който от своя страна записа и една етапна победа.

Грегор Гризиб затваря челната шестица зад волана на своята Skoda Fabia Rally2 evo.

Един от големите губещи днес бе Симоне Кампедели. Италианеца бе изключително доволен от представянето си, както и от първата си етапна победа в ERC от 2019-та насам. За съжаление в предпоследния етап той удари своя автомобил в мантинелата. За щастие се размина с минимални щети, но изпадна от третото до деветото място.

В утрешния последен ден от рали „Канарски острови“ на екипажите им предстоят по две минавания през етапите „Моя – Вайесеко“, „Арукас“ и „Сан Матео“. Първото минаване през най-дългата отсечка от целия уикенд “ Моя – Вайесеко“ стартира от 12:00 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]