Льоб 3:2 Петерханзел! Кой ще спечели дуела?

ap-1qraj6zxh1w11_sebastien_loeb

Етап 8 или етапа с лунния пейзаж, се очакваше да бъде един от най – тежките в цялото състезание, но поради лошите метеорологични условия етапа отново беше с редуцирана дължина. Въпреки това дюните, любимия „феш-феш“ и голите скали на Андите бяха готови да приемат участниците по пътя им към финала в Аржентина.

Мотоциклети:

ap-1qrajvcb91w11_matthias_walkner
Победата днес отново отиде на сметката на Хуан Бареда, считан за един от фаворитите за спечелване на състезанието, но след наложеното му наказание от 1 час той потъна в класирането. В днешния етап той не срещна сериозна опозиция като поведе от самото начало и така до финала. Втори днес остана Матиас Уолкнър с изоставане от 3 минути и 51 секунди. Трети се подреди лидера в генералното класиране с минимална загуба на време от 3 минути и 54 секунди – Сам Сундърланд, като това класиране напълно го устройва в битката за победата.

В генералното класиране пилота на КТМ – Съндърланд увеличи своята преднина пред Пабло Куантанеля на 20 минути и 58 секунди и 28 минути и 49 секунди пред Адриен Ван Биверен, останали съответно 7-ми и 11-ти в днешната отсечка. Хуан Бареда се изкачи до 9-то място, но продължава да изостава на 1 час и 10 минути.

АТВ:

ap-1qragxyps1w11_ignacio_casale
Четириколесните машини не спират да поднасят изненада след изненада, такъв бе и днешния ден. От четворката, която се бореше за победата останаха само трима, след проблемите още на старта на Симон Витсе, изгубил над 3 часа в опити да поправи своята машина. Въпреки това борбата за победата остава отворена.

Най – бърз днес се оказа Игнасио Касале, плътно следван от руснака Карякин на 5 минути и 39 секунди и Аксел Дютре на 7 минути и 16 секунди. Това са и тримата, които по всяка вероятност ще определят крайния победител. В генералното класиране Карякин увеличи преднината си пред Аксел Дютре на 6 минути и 57 секунди, но Игнасио Касале (+ 10 минути и 19 секунди) продължава да настъпва към първото място и след двете си поредни отпадания победителя от 2014г. е решен на всичко за победата.

Автомобили:

ap-1qrahzb6h1w11_cyril_despres

Какво повече може да се каже за състезанието при автомобилите освен една дума – екшън! Себастиен Льоб и Стефан Петерханзел не спират да си разменят етапните победи. Днес бе ред на Себ, като това бе и неговата трета в тазгодишното издание. В продължение на целия етап той бе плътно следван от Стефан Петерханзел, но в крайна сметка успя да измъкне победата с преднина от 3 минути и 35 секунди, което му бе абсолютно достатъчно да поведе в битката за голямата победа. За пореден ден първите трима бяха от екипа на Пежо.

Тройката допълни Сирил Депре с пасив от 5 минути и 13 секунди, като така успя да измъкне третото място и в генералното класиране под носа на Нани Рома, който пък изгуби цели 14 минути и 26 секунди!

Генерално погледнато в голямата битка започват да се отделят двама явни фаворити и това са „Мистър Дакар“ и „Мистър WRC“, за момента предимството е на страната на Льоб, той има преднина от 1 минута и 38 секунди пред Петерханзел, 17 минути и 17 секунди за Сирил Депре и 23 минути и 36 скунди пред загубилия позиция Нани Рома. Пети продължава да се движи Мико Хирвонен.

Камиони:

ap-1qraj1srn1w11_ayrat_mardeev

Рядко срещано явление в Дакар е при камионите борбата да бъде не за часове, не за минути, а буквално за всяка секунда!

Днес победата малко изненадващо дойде за пилота на Рено – Мартин Ван Ден Бринк с минимална преднина от 17 секунди пред Федерико Вилагра, и Едуард Николаев на 42 секунди, но най – големия губещ се оказа един от фаворитите за победата Жерард Де Рой – днес той изгуби 7 минути и половина, които могат да се окажат ужасно важни в края на борбата.

В генералното класиране пилотите на Камаз окупираха челото като с едни гърди напред е Димитри Сотников, плътно зад него е Едуард Николаев на минута и 46 секунди, Жерард Де Рой се смъкна с две позиции на изоставане от 2 минути и 20 секунди, четвърти се движи бившия WRC пилот Федерико Вилагра на 29 минути изоставане.

И след днешния ден битката във всички класове остава отворена и нажежена до крайна степен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]