Льоб обяснява със „загуба на взаимно доверие“ за причината зад решението за раздялата си с Елена

Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб обяснява, че причината за раздялата му с Даниел Елена след 23 годишна съвместна кариера, е загубата на взаимното им доверие.

Френско-модегаския екипаж е най-титулувания в историята на WRC с цели 79 победи и през последните няколко сезона взима участие в рали „Дакар“. Именно последното им участие в Дакар за отбора на Prodrive се крие ябълката на раздора между отношенията на легендарното дуо.

Според Льоб разбирателството което са имали двамата през годините им в Citroen не е успяло да се прехвърли в рали рейд състезанията.

„Не поставям под въпрос неговия потенциал или качества като навигатор, особено в WRC състезанията – коментира Льоб. – Израснахме заедно в тази дисциплина, печелихме заедно и изживяхме уникални години заедно. Рали рейда обаче е нещо специфично. Ние не сме в същата хармония както е в нормалните ралита.

„Има много неразбирателства, както и загуба на взаимно доверие. Понякога той ми казва неща в които не вярвам. Понякога бях инатлив когато той беше прав. Имаше напрежение и конфликти които никога не съм изпитвал до сега. Не го виня за нищо, но определено се изгубихме.“

В последното издание на рали „Дакар“ организаторите изцяло промениха начина по който достига пътната книга до състезателите. Те заложиха на пълната дигитализация, което се оказа едно трудно предизвикателство за екипажите. Въпреки това Елена е имал сериозни проблеми с този начин на работа и според Льоб е довело до големи грешки и загуба на време. Въпреки това французина признава, че е доволен от работата на навигаторът си в други аспекти от неговата работа.

„От както състезанието се премести в Саудитска Арабия подхода към състезанието се промени. Вече не разбираш за маршрута в нощта преди етапа разпечатан на хартия и можещ да работиш с нея преди старта на следващия ден.

„Сега ни дават електронен таблет. Нужно е бърза мисъл и възможност за анализиране и предаване на информацията с доста по-бързи темпове. Това е трудно упражнение за което Даниел нямаше възможността да се подготви. Навигатора се превърна в толкова сложна позиция, че е нужно да си експерт в конкретната дисциплина за да можеш да разчетеш тези обновления и да можеш да се развиеш и изпъкнеш спрямо конкуренцията.“

Льоб подчертава, че Елена остава негов приятел и допълва: „Наистина се надявам, че той ще може да превъзмогне това и да запази хубавите ни спомени заедно. Нямам съмнение, че ще продължим да си прекарваме добре около барбекюто ходейки на ралита.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]