Льоб и Сордо с проблеми, Ожие излиза начело в Мексико

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия се озоваха на първата позиция и с аванс от 35 секунди след един изключително драматичен съботен следобеден ден.

Настоящите световни шампиони започнаха деня си на пета позиция, като направиха огромен прогрес благодарение на добро темпо и лошия късмет на други екипажи. Възходът на французина започна, след като Ойт Танак трябваше да отпадне поради проблеми с трубото на своя Ярис, като така пилота на М-Спорт се намираше в благоприятна за атака начелото позиция.

Петъчния лидер Дани Сордо и деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб спукаха гума в един и същи етап при второто минаване през Guanajuatito, като така и двамата изгубиха шансовете си за качване в топ две. Льоб трябваше да спре за да смени предна лява гума в етапа, което му коства над две минути спрямо Ожие. Сордо от своя страна не изгуби толкова много време, но въпреки това трябваше да се раздели с 30 секунди изпадайки на трета позиция зад Крис Мийк.

„Сутринта имахме възможността да затвърдим представянето си от предния ден, като успяхме да излезем начело в класирането след 6 годишна пауза – коментира впечатляващото си представяне Льоб. – Казано честно, не очаквах да бъда на такава позиция преди старта, но е страхотно да знаеш, че не си изгубил уменията си! Битката щеше да е много интересна ако не бяхме спукали гума.

„В етапа имаше два последователни завоя с доста големи камъни от вътрешната им страна и за съжаление един от тях спука гумата. Нашата грешка бе, че решихме да спрем и да сменим гумата вместо да продължим. Не бях много запознат, колко издържат тези гуми и инстинктът ни подлъга, може би това се дължи на рали рейд състезанията в които участвахме. Определено щяхме да изгубим доста по-малко време ако бяхме карали с гумата. Сега ще се опитаме да стигнем до финала и да се насладим на карането на тази кола, колко се може повече.“

След проблемите на Сордо и Льоб само Крис Мийк можеше да се противопостави на атаката на Ожие. В SS15 Otates обаче северноирландецът се завъртя изгубвайки с лека ръка цели 30 секунди.

„Завъртях се и трябваше да карам в обратната посока срещу прахоляка.  Изгубихме 30 секунди изключително лесно.  Направихме прекалено много глупави малки грешки“, коментира Крис Мийк, който в крайна сметка днес ще трябва да се защитава от изключително близкия до него Дани Сордо.

Зад испанеца на четвърта позиция завърши вчерашния ден Андреас Микелсен, който не успя да намери правилния ритъм, което от друга страна позволи с лека ръка на Себастиен Льоб да стопи изоставането си прямо норвежеца на 51 секунди.

Събота бе пореден разочароващ ден  за Тиери Ньовил, който се бетонира на шестата позиция, следван от лидера в WRC2 Понтус Тидеман. Втория в WRC2 Гъс Грийнсмит е на осма позиция следван от един догонващ Яри-Мати Латвала и Педро Хелер.

Днес екшъна започва в 16:18 часа българско време с SS20 Alfaro и ще приключи с предавания на живо по БНТ HD пауър етапа Las Minas от 20:05 часа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]