Льоб е новия лидер на рали Монте Карло след края на петъчните сутрешни етапи

Снимки: M-Sport, Toyota Gazoo Racing

Себастиен Льоб и Исабел Галмиш са новите лидери в рали „Монте Карло“, след първите три сутрешни етапа от днешния петъчен ден. Аванса на деветкратния световен рали шампион е от 10,6 секунди пред Елфин Еванс, докато вчерашния лидер Себастиен Ожие е на 13 секунди зад своя сънародник.

Днешните сутрешни минавания започнаха с атака от страна на Льоб, който трябваше да навакса изоставането си от 6,7 секунди зад Ожие. В първата отсечка за деня SS3 Roure / Beuil 1 Ожие подпря автомобила си в мантинелата, което не му позволи да запише най-бързото време. Тази грешка помогна на Льоб да скаси с 1,2 секунди разликата им благодарение на етапната победа.

В следващата отсечка SS4 Guillaumes / Péone / Valberg 1 Ожие реши да заложи на сигурно темпо, докато неговия пряк съперник в битката се опита да натисне. Това доведе до минус 2,7 секунди в полза на Льоб. SS5 Val-de-Chalvagne / Entrevaux 1 Льоб направи повече от добра атака поемайки челото.

Натисках много здраво през цялата сутрин – коментира Льоб. – Имам добро усещане за колата и затова продължавам да натискам. Бе трудно с леда, но помощният ми екипаж си върши много добре работата позволявайки ми да натискам от началото до края.“

След финала на последния етап в днешните сутрешни минавания Ожие определено не бе уверен.

Сложно е и на места има черен лед – разясни пилота на Toyota Gazoo Racing. – При вторите минавания условията ще са по-добри. Като цяло тази сутрин е трудна за нас, но ще се опитаме отново следобед.“

Намиращият се на трето място Елфин Еванс също не се чувстваше комфортно, но най-вече заради променливите условия. В последната отсечка за деня великобританеца успя да намери достатъчно увереност и вече се намира пред своя съотборник, макар и с минимален аванс.

Тиери Ньовил продължава да бъде най-бързия пилот с автомобил на Hyundai Motorsport намирайки се на четвъртата позиция. Сутринта започна трудно за белгиеца, който се завъртя в първата отсечка в един десен обратен завой. Той не бе доволен от колата и се опитваше да подобри представянето и с настройване на окачването в преходите.

„Просто се опитвам да разбера колата и да видя от къде мога да намеря повече скорост, защото не е толкова очевидно от къде“, коментира Ньовил на финала на последната отсечка преди зоната за смяна на гуми днес.

Крейг Брийн затваря челната петица пред От Танак, който имаше проблеми с хибридната система на своя i20 N Rally1. Гас Грийнсмит и Такамото Катцута са седми и осми пред Кале Рованпера и Оливър Солберг.

В драматичен инцидент се въвлече Адриен Формо, който се удари и превъртя през таван, след като не успя да спре на заледена част от пътя.

При Rally2 автомобилите лидер вече е Андреас Микелсен, след като лидера Ерик Камили се удари. Това позволи на Стефан Лефевр и Йоан Росел да се изкачат с по една позиция зад норвежеца, който води в класирането с 3,9 секунди.

Старта на първия етап от следобедните минавания е от 15:16 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]