Льоб взима предпоследния етап. 64 километра делят Петерханзел от победата.

AP-1QS81PPTD1W11_Sebastien_Loeb

Вчера бе големият ден на тазгодишният Дакар. Последния истински етап в стил Дакар. 288 километровия етап 11 има от всичко, което може да си пожелаете – дюни, планини, реки, кал….В нито един от класовете битката все още не е решена на сто процента – дали Сам Съндърланд ще удържи привидно големият си авантаж при мотористите, ще успее ли Сергей Карякин да се увенчае с първи успех при АТВ-тата, дали деветкратния световен шампион Себастиен Льоб ще успее да навакса 5 минути и 50 секунди на Петерханзел и ще покори и този връх, в UTV категорията етап 10 направи поредна пресявка и останаха само пет автомобила, от които начело стой Леандро Торес, при камионите – ще се справят ли пилотите на Камаз да си върнат титлата? На всички тези въпроси ще получим отговор днес!

Мотоциклети:

AP-1QS7ZUVM91W11_Ivan_Cervantes_Montero
Етапът за мотористите вчера протече сравнително гладко и без кой знае какви драми. Закономерно Сам Съндърланд не даваше всичко от себе си, но това може би му изигра лоша шега в момента, в който системата индикира, че е спрял в етапа, но загубата бе незначителна (около 7 минути). По – неприятно се разви предпоследния етап за Ксавие Де Солтре, който повреди своята машина в прехода и положи неимоверни усилия да я поправи, но безуспешно. В крайна сметка той потегли във втората половина от етапа бутайки своята машина с надеждата да я ремонтира вътре в етапа!

Предпоследният етап бе спечелен от Пауло Гонсалвеш, пред Бареда Борт на малко повече от минута и пред Ван Биверен на над 2 минути и 38 секунди. Второто място обаче не бе достатъчно за Бареда Борт да си гарантира място на подиума в генералното класиране, тъй като преките му съперници  удържаха преднината си пред него в този етап.

И така преди финалния щурм и само 64-те състезателни километра утре Сам Съндърланд остава необезпокояван начело, 33 минути пред Матиас Уолкнър, 37 минути и 10 секунди пред Адриен Ван Биверен, а само 12 секунди делят от подиума четвъртият Жерард Гаел, петото място е на още 10 минути след тях за Бареда Борт. Битката в последния етап, ако няма технически проблеми ще бъде изцяло за последното място на подиума между Ван Биверен и Гаел.

АТВ:

AP-1QS816ZS52111_Ignacio_Casale
Пореден кошмарен ден за Аксел Дютре. След вчерашната си загуба на над 3 часа и все пак удържаното трето място в генералното класиране, още преди километър 100 изгуби едно от колелата на своето АТВ. Въпреки всичко успя да го отремонтира и да продължи, но се прости с мястото си на подиума.

Сергей Карякин води със сравнително комфортна преднина пред Игнасио Касале, но това не му пречеше да се раздаде на максимум и пое лидерството от самото начало. Едва ли руснакът знаеше, но в средата на етапа Касале направи грешка, която му костваше на половин час загубено време, а с това и мечтата за втора победа в Дакар. В крайна сметка етапът бе спечелен от Сергей Карякин, втори е Даниел Домашевски, а трети се класира Рафал Соник.

В генералното класиране Карякин е само на един етап от това да спечели първата си победа в най – елитното състезание, водейки с час преднина пред втория Касале, третото място бе отстъпено от Аксел Дютре на Пабло Копети, който пък изостава с над 4 часа от водача.

Автомобили:

AP-1QS83VYD92111_Giniel_de_Villiers

Себастиен Льоб не даде и глътка въздух на Петерханзел от самия старт на етапа. В първата секция той натрупа солидна преднина от 2 минути и 56 секунди, която обаче все още не му беше достатъчна да поведе отново, но пък е точно половината на това, с което изостава. След дългия почти 400км. преход в средата на етапа нещата се обърнаха. Петерханзел бавно и методично започна да топи преднината на конкурента си и в края на етапа тя бе едва 18 секунди, което е крайно недостатъчно и по всяка вероятност „Mr.Dakar“ ще отпразнува своята 13 победа в рали Дакар. За третото място спорът бе между четирима състезатели, от които победител излезе Орландо Теранова (6 минути и 37 секунди), Жинел Де Вилие (7 минути и 1 секунда), Язид Ал Рахджи (7 минути и 25 секунди), Сирил Депре (7 минути и 32 секунди).

В генералното класиране Петерханзел води с 5 минути и 32 секунди, които на практика са невъзможни за избиване в утрешните 64 километра. Трети продължава да се движи Сирил Депре на над половин час пасив като това се очертава победата за Пежо да бъде тройна.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]