Лъжи, тайни? Какво реално се случи на тестовете с Toyota Yaris WRC,което отбягна на медийте?

1 (2)За наше учудване почти всички световни и български медии заявиха че, този тест е първият на Toyota с този автомобил но уви всички грешат. За наше изумление явно ние от BG Rally HD, сме от малкото които знаеха какво се случва и не се подведохме, както направиха някой български издания по тази тема. За доказателство можете да видите нашата статия по темата, можете да забележите,че никъде не споменаваме думите първи тестове.

Реално това бе третият тест от множеството които предстоят. Първият се състоя на едно от частните трасета на Toyota, втория бе седмици преди тосканският в Холандия. Така че, инженерите са решили доста от множеството технически неточности, които са можели да имат до момента. Това ни води до извода че, тестовете в Италия се превърнаха в първи за медиите с цел PR а уж бяха „тайни“. Но и така Toyota не разкриха нищо релевантно  и спестиха някой неща.

Едно от тези разкрития е, това че този автомобил не отговаря с нищо на актуалните хомологационни правила на WRC. Даже не е потвърдено изцяло дали реално моделът Yaris ще влезе в сериите. Макар че, ние писахме в нашета статия за разработеният хибриден двигател на Yaris Hybrid-R.

Което по пътят на логиката ни води до мисълта че, това което видяхме в Тоскана може би е  само тестово муле, което реално няма да види бял свят, но инженерните решения които ще се разработят има вероятност да излязат на яве за в бъдеще.

Друга интересна новина, която не бе оповестена и за която дори и ние не знаехме е, това че  Робет Кубица също е присъствал на тестовете. От Motorsport Italia, които са домакините на този тест заявиха че, полякът не се е качил в автомобила защото са спрели извънредно теста поради информация че, снимачен хеликоптер е излетял за да заснеме „тайният“ тест на Toyota. Това изявление според нас също може да е спекулативно.

WRC и хибриди

citroen-c4-wrc-hymotion4-concept-2008-8
Citroen C4 WRC HYmotion4 2008г.

Заявленията на Toyota за тяхното влизане във WRC със хибрид ни подсказаха на къде се е запътил рали спортът в световен мащаб. Макар че, Citroen ги изпревариха със своят прототип на C4 преди години.

Да приятели, производителите и ФИА вече са решили следващата крачка на рали спорта и това са хибридните решения. Даже бихте се зачудили защо закъсняват при положение,че във Формула 1 и световните серии за издръжливост тези решения са факт, макар да са прототипи а не състезателни автомобили базирани на масови модели както е при рали спорта. Може би се дължи на това че, в авто-индустрията тези решения са все още скъпи за производство на масови модели каквито са Polo,i2o и DS3. Бъдещето изглежда интересно но превръща спорта във все по-скъпоструващо начинание.

08158006-1280
Citroen C4 WRC HYmotion4 2008г.

 

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]