Лойкс с пореден триумф в едно нажежено рали „Ипър“

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Фреди Лойкс и неговия навигатор Йохан Гитселс взеха победата на рали „Ипър“ през изминалия уикенд. Белгиецът записа единадесетата си победа в това рали, след една доста интересна битка за първото място.

Лойкс започна последния ден от ралито с изключително темпо излизайки на чело още в първия етап. Временния лидер в състезанието Бриан Буфие, успяваше да държи на темпото на своя конкурент. За съжаление обаче след три етапа той бе принуден да спре и да отпадне поради проблеми със скоростната кутия на DS3 R5.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016Тази случка обаче по никакъв случай не успокой Лойск, след като младия Стефан Лефевр го настигаше с бясна скорост. Заводския пилот на Citroen стартира в последния ден от шеста позиция и с пасив от 31.7 секунди, като в рамките на няколко етапа той успя да се изкачи на втората позиция стопявайки изоставането си на 5.3 секунди зад Фреди Лойкс. За съжаление по време на второто минаване през най-дългия етап в състезанието Citroen DS3 R5 на Стефан Лефевр, също счупи скоростна кутия. Това донесе на Лойкс актив от 45.8 секунди пред новите му преследвачи, три етапа преди финала. В края на деня белгиецът увеличи преднината си на 56.8 секунди, записвайки четвъртата си последователна победа на рали „Ипър“.

На второ място завърши екипажът на Крис Принсен/Петер Касперс (Peugeot 208 T16 R5). Белгийците започнаха деня от четвърта позиция. В SS12 направиха грешка и се завъртяха, но до края на деня успяха да се издигнат на втората позиция в домашното си състезани.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Бернд Касиер/Петер Винке (Ford Fiesta R5) затварят изцяло белгийската челна тройка, подобрявайки миналогодишната им четвърта позиция. Хермер Кобус/Ерик Де Уилд (Skoda Fabia R5) завършиха на четвърта позиция с пасив от 7.2 секунди зад Касиер/Винкле. Един от най-бързите екипажи в това състезание бе този на Винсент Вершуерен/Вероник Хостенс (Skoda Fabia R5), за съжаление обаче в събота направиха няколко грешки и изпаднаха на петата позиция с пасив от само 5.3 секунди зад екипажът пред тях.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Осемкратния национален рали шампион на Белгия Пиетер Тсоен (Ford Fiesta R5), успя да се възползва от безпроблемният съботен ден и се изкачи заедно със своя навигатор Еди Чеваилиер на шестата позиция. Седмата позиция е за Яромир Тарбус, който трябваше да се бори през втория ден с Клаудие Танге, стартирайки пръв на трасето. Чехът успя да изпревари французина в последния етап от състезанието.

Кевин Демаершалк изпадна доста в класирането, след като му се наложи да сменя гума в етапа. В края на деня той и навигаторът му Брам Елбоде се добраха до деветата позиция пред Антонин Туслак/Ладислав Куцера.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]