Лидерство за Латвала и проблеми за Ожие в първият ден от рали Франция

4127_JariMattiLatvala-France-2014_004_896x504

Яри-Мати Латвала поведе след един доста драматичен ден за неговият пряк конкурент и съотборник Себастиан Ожие. Финландецът спечели 4 от седемте специални етапа  завършвайки деня с актив от 8,2 секунди пред неговият съотборник Андреас Микелсен.

Денят за Себастиан Ожие започна доста драматично, след като французинът се завъртя и получи техническа повреда (губене на мощност поради повреден датчик в скоростната кутия)  в една и съща отсечка SS2 Vosges-Pays d’Ormont 1 (34,34 km).   Малко след това Жулиен Инграсия направи грешка, след като двамата пристигат на време на ЧК но от организаторите са обявили за закъснено откриване на SS3 Pays de Salm 1 (9,95 km) с четири минути. Така двамата получават наказание от четири минути и завършват деня с пасив от 8 минути и 52 секунди.

Себастиан Ожие: „ Зле. Първо сензорът на скоростната кутия, после наказанието и за финал амортисьорът. От всичко ни се случи днес, но така стоят нещата. Сега трябва да се концентрираме върху пауърстейджът.”

Яри-Мати Латвала: „Мечтата ми е да спечеля асфалтово рали и днес бе един добър ден за постигането на тази мечта. Представянето ни сутринта не бе много на ниво, но следобед мина по-добре. Андреас натиска здраво, утре и аз ще трябва да натискам.”

4122_dark-Mikkelsen-catches-Ogier-france-2014_875_592x333
Андреас Микелсен застига Себастиан Ожие в една от отсечките

Втори на 8,2 секунди завърши екипажът Андреас Микелсен/Ола Флоене, двамата бяха изключително бързи въпреки, че на няколко пъти трябваше да задминават Ожие/Инграсия в отсечките.Те също така спечелиха два от седемте специални етапа. „ С голямо удоволствие мина първият ден. Колата е перфектна за каране. Утре със сигурност ще продължа да натискам но съм сигурен, че Яри-Мати ще бъде много бърз.”

Крис Мийк/ Пол Найджъл, завършиха първият ден на трета позиция с пасив от 23,1 секунди. „Не мога да се меря с Фоксвагените. Вместо това ще се опитам да увелича разликата си за третото място- това е доста важно и за Citroen. Доста съм доволен от днешният ден.”

4120_KrisMeeke-France-001_592x333

Четвъртата позиция е за Дани Сордо/ Марк Марти, двамата завършиха деня с пасив от 28,1 секунди. Техните съотборници Тиери Ньовил/ Никола Жилсул имаха проблеми с турбото на своят автомобил и завършиха на 11-та позиция. Тиери Ньовил: „ Следобед се представихме доста добре, но проблемите от сутринта все още ни преследват. Момчетата направиха добра работа за да поправят колата на време. Все още имаме доста на научим- особено за новите гуми. Не се чувствам никак уверен с тях.”

Мадс Отсберг/ Джонас Андерсън са на пета позиция въпреки проблемите си със скоростната кутия. След тях са Мико Хирвонен/ Ярмо Летинен , които имаха проблеми с настройките на своят автомобил. Роберт Кубица/ Мачиек Шжепаняк са на седма позиция, въпреки излизането от трасето което направиха.

Челната десетка се затваря от Браян Буфие , Мартин Прокоп  и Елфин Еванс. Еванс/ Барит се движеха на 4-та позиция но проблем с алтернатора и наказание подобно на Ожие/Инграсия от почти 2 минути ги поставиха на десета позиция.

4112_elfyn-evans-pushing-car-2014_654_896x504
Елфин Еванс се опитва да избута своят автомобил до сервизният парк

снимки: wrc.com

Видео

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]