Легендата Собеслав Засада се завръща зад волана на рали Сафари

Снимка и източник: wrc.com

91 годишния полски пилот Собеслав Засада ще вземе участие в тазгодишното издание на рали Сафари (24 – 27 юни), след 24 годишна пауза от рали сцената.

Легендарния поляк ще седне зад волана на подготвена от самите M-Sport Полша Fiesta Rally3, като същевременно ще се превърне и в най-възрастния участник взимал участие в кръг от световния рали шампионат.

„Той не отива там само за да се вози – коментира Мачей Вода, директор на M-Sport Полша. – Собеслав има добри спомени от Сафари и искаше да се върне за да види, как ще изглежда надпреварата днес.“

Последното рали в кариерата на Засада е било именно рали „Сарафи“ където завършва на 12-то място навигиран от жена му Ева и бивайки зад волана на Mitsubishi Lancer. Най-доброто му представяне в африканското рали е през 1972 г., когато завършва на второ място зад Хану Микола с Porsche 991S. През същата година той печели и родното ни рали „Златни Пясъци“ с аванс от над 13 минути пред Йочи Клайнт.

Първите тестове на Собеслав Засада с Fiesta Rally3 ще се състоят в Полша през следващата седмица.

„Той обмисляше да вземе участие в Сафари още през миналта година, но това не се случи заради COVID-19. Той е много активен и за възрастта си е в отлична форма. Надявам се всичко да мине без проблем за него“, допълва Вода.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]