Легендата Джандоменико Басо води в рали Рим

Джандоменико Басо и Лорензо Ганай показаха на своите съперници защо са двукратни европейски шампиони, повеждайки в рали „Рим“.

Басо, който през 2006 и 2009 взе ERC титлата, пое лидерската позиця след като неговият сънародник и временен лидер в класирането Андреа Кругнола спука гума при следобедното минаване през Pico-Greci.

„Всичко е ок, много сме доволни и колата е ок. – Коментира Басо. – Сега ни остава сервиз и подготовка на колата за утрешните етапи.“

Миналогодищният шампион в ERC1 Junior шампионата Николай Грязин използва една от двете награди, които спечели през миналата година. А именно участие с R5 автомобил. За съжаление обаче той се удари на няколко завоят от финала на SS2. Утре няма да може да стартира, поради повредена защитна клетка на неговият авотмобил.

Лука Росети също бе опасно близо до лидерстката позиция, но счупена джанта го извади от битката за челната позиция.

На второ място в генералното класиране е екипажа на Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов. Руското дуо започна първият си ден по доста лош начин, спуквайки гума SS5 и прегрявайки спирачките си в SS6. Въпреки това битката за титлата в ERC претърпя голям обрат, след като Лукаш Хабай буквално кацна върху бетонна стена и това го извади от генералното класиране.

Въпреки спуканата си гума Симоне Кампедели е на трета позиция зад волана на чисто новата еволюция на Фиеста R5. Лидерът в ERC1 Junior Филип Мареш е чевърти докато Норберт Херчинг затваря челната петица. Много близо до Херчинг се намира Крис Инграм, който изостава с едва 1.7 секунди зад унгареца.

Андреа Кругнола, Мартин Сескс, Антонио Русче и Умберто Скандола затварят челната десетка.

За днес на екипажите им предстоят 10 специални етапа разпределени в 80 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]