Легендарни WRC рали пилоти: Хенри Тойвонен

Хенри Тойвонен рали легенди - bgrallyhd
Снимки: ewrc.cz, wrc.com и интернет

Хенри Тойвонен е добре познат със своя безстрашен стил на пилотиране още от малка възраст. Финландецът започва своята кариера през 1975г. на тогавашното рали „1000 езера“, днешно рали „Финландия“, изкачвайки се изключително бързо сред топ имената в WRC. Тойвонен е една от най-ярките зведи на световния рали шампионат превръщайки се в легенда, почитан от хиляди фенове по цял свят и до днес.

Хенри Тойвонен е бил добре познат и със своята скорост на всякаква настилка, била тя макадам, асфлат,сняг или лед. В началото на своята кариера финландецът е трявало да решава между кариера в пистовите шампионати и ралитата. Дори и след като става официален рали пилот, той участва и в пистови надпревари карайки за отборът на Еди Джордън в британската Формула 3. Самият Джордън сравнява невероятното представяне и заложби на Тойвонен с тези на Айртон Сена.

Porsche 911 SC RS през 1984г. на рали „Ипър“

Финландецът е участвал и в рали „Албена – Златни Пясъци – Сливен“ през 1984г. зад волана на Porsche 911 SC RS и с навигатор Иан Гриндрод завършвайки на втора позиция с изоставане от 34 секунди пред победителя Карло Капоне (Lancia 037 Rally), който си е партнирал по онова време с бъдещият навигатор на Тойвонен Серджио Кресто.

По време на своята кариера в световния рали шампионат Тойвонен прави 40 старта, записвайки три победи, девет подиума, 185 етапни победи и 22 отпадания. В последните му пет състезания, в които той или отпада или печели, Тойвонен се намира на върха на своята кариера зад волана на легендарната Lancia Delta S4. Един автомобил достатъчно бърз и конкурентен, отговарящ напълно на неговият стил на пилотиране.

Автомобилът с който Тойвонен печели рали „RAC“

Въпреки това Тойвонен не е бил напълно доволен от автомобила, заявявайки го публично пред медиите във всяка една възможност:

„Може и да спечелих рали „RAC“ с Lancia, но не успях да разбера как да я управлявам. Изглежда, че колата има свои собствен разум.“

Финландецът се е oплаквал от автомобила най-вече на асфалтовите ралита поради голямата мощност, която не може да се контролира правайки колата изключително бърза и неуправляема.

По-късно шефът на отбора Чезаре Фиорио заявява, че само Тойвонен е можел да контролира Delta S4.

Преди аферата на Тойвонен с Delta S4, той неколкократно доказва своята скорост и интелигентност. Сред конкурентите си той е познат, като човек с възможността да навакса големи разлики в рамките само на една отсечка.

Това обаче довежда и до множество инциденти. През 1985г. по време на първият му пълен сезон в WRC и година преди фаталният 2-ри май, Тойвонен е бил почти парализиран след инцидент на рали „Коста Смералда“. Така той пропуска следващи кръгове, като „Сафари“ и „Кот д‘Ивоар“. Това обаче не притеснявало финландеца, който така или иначе не харесвал нито е искал да участва в състезания извън Европа.

Инцидентът и легендата

Кариерата на Тойвонен приключва злощастно през 1986г. на рали „Корсика“, след трагичен инцидент зад волана на неговата Lancia Delta S4.

Рали „Корсика“ е доста специфично асфалтово рали, което се кара и до днес в световния рали шампионат. Множеството обратни и тесни завои се съобразяват с релефът на планините на френския остров.

Денят е 1-ви май, а Тойвонен се оплаква от сухо гърло и нерасположение идващи от настинка. Въпреки това той взима участие в надпеварата, най-вече заради това, че изгубва лидерската позиция в шампионата през последните три кръга изоставайки от битката за титлата. В Швеция автомобилът му се поврежда, в Португалия отборът се оттегля от състезанието след инцидентът на Хоакин Сантос, докато в Кения не взима участие в надпреварата.

Според редица източници Тойвонен е бил на медикаменти по време на уикенда в Корсика, за да се пребори с високата температура.

Това обаче не му попречва да стартира в надпреварата записвайки етапна победа, след етапна победа и излизайки начело в класирането с предостатъчен аванс пред преследвачите си. След края на първият ден Тойвонен коментира:

„Това рали е ненормално, въпреки че всичко върви гладко до момента. Ако имаме някакъв проблем, със сигурност съм свършен.“

Тойвонен също така се е оплаквал отново и от колата заявявайки, че е прекалено бърза и мощна за рали като „Корсика“. Било му е много трудно да балансира 600-те к.с. на неговата Lancia изцеждвайки силите му. Подобни са били изказванията и на други пилоти участващи в надпреварата с автомобили от група Б. Малко преди да стартира в заветният 18-ти етап от ралито, Тойвонен прави своето последно публично изказване преди инцидента.

„Днес, преминахме повече километри от цялото разстояние на рали „1000“ езера. След четиричасово каране е трудно да поддържаме висока скорост. С модерен автомобил като този, е буквално невъзможно да се състезаваш тук. Физически е много изморително, а мозъкът ти не може да издържа със същото темпо.“

Така повреме на вторият ден от ралито на 2-ри май, в седминят километър от 18-тият етап “Corte-Taverna“, автомобилът на Тойвонен излита от ляв обратен завой без мантинела. Колата пропада в пропаст приземявайки се по таван. Алуминиевият резервоар под седалката на пилота се е разделил на три и е експлодирал.

За съжаление резервоарът не е разполагал със защитна метална плоча, елемент използван главно в макадамовите ралита през онова време, като няколко секунди след спирането на автомобила той експлодира отнемайки възможността на Хенри Тойвонен и Седжио Кресто да излязат от колата.

Огънят породен от експлозията е бил толкова силен че Delta S4, чието купе е създадено основно от леснозапалим кевлар с пластмасови елементи, не е можело да се различи дали е била автомобил или не.

Тойвонен изоставя след себе си своята жена Ерха и две деца Маркус и Арла, докато Кресто е бил все още ерген.

Инцидентът на този легендарен екипаж остава мистерия и до днес, поради липса на преки очевидци. Въпреки, че има видео кадри запечатали автомобила и екипажът му няколко завоя преди заветният ляв, не става ясно дали са имали проблеми с автомобила. Поради липсата на маршал никои не е знаел за инцидента, дори и на финала на етапа не са подозирали за това. От от тимът на Тойвонен осъзнават, че нещо може да се е случило, след като не пристига по график след етапа.

Екипажът стартиращ след тях, този на Бруно Саби и Жан-Франсоа Фушиле (Peugeot 205 t16) първоначално не е видял Тойвонен и Кресто, като няколко завоя след това забелязват дим и взимат едно от най-рискованите решения, и това е да карат срещу движението, за да достигнат до мястото на инцидента.

До мястото достига и третия екипаж стартирал по трасето, този на сътборниците на Тойвонен и Кресто Мики Биасио и Тициано Свиеро (Lancia Delta S4), които се обаждат по радиото на тима на Lancia съобщавайки, че автомобилът гори изключително тежко. По-късно, когато пристигат спасителните екипи на мястото, те само и единствено са можели да потушат пожара разненес от вятъра. Инженерите и механиците на отбора не са успели да разгадят причината за инцидента поради тежките щети по автомобила, превръщайки инцидента в един от най-загадъчните в историята на автомобилните спортове.

Кадри запечатали първите секунди след инцидента

На по-късен етап Валтер Рьол разкрива, че Тойвонен е взимал медикаменти поради настинката. В също по-късно интервю Малкълм Уилсън, днешен собственик и шеф на M-Sport, заявява че Тойвонен е имал чести пристъпи на причерняване след травмата му във врата породена от инцидентът му на рали „Коста Смералта“ през 1985г. Нещо, което финландецът не е споделил с отбора на Ланчия от страх да не бъде изхвърлен.

На мястото след инцидента очевидец твърди, че по трасето не е имало следи от спирачен път засилвайки допълнително теорията за това, че Тойвонен е припаднал докато е бил зад волана.

Краят на ерата Група Б

Само часова след инцидента на Тойвонен президентът на ФИА Жан-Мариа Балестре, решава да забрани група Б от участия считано от следващият сезон. Плановете за следващото поколение група S също се отменят, принужадвайки отбори и производители да оставят в гаражите си вече разработени автомобили. Тимовете на Ауди и Форд обявяват своето оттегляне от шампионата още в същият сезон, за разлика от други отбори продължили и в следващите кръгове от последният сезон на Група Б.

Заветът

Хенри Тойвонен е погребан в Еспо, където семейството му се е преместило от Ювяскюля още докато е бил млад. На остров Корсика и до ден днешен има изградена мраморен паметник поставен на последният завой в кариерата му. Пред него може да се намери неотворена бутилка Мартини, отбелязвайки връзката на пилота с Lancia и техните спонсори Martini. Местен жител също така всеки ден слага нови цветя и се грижи за монумента.

През 1988г. най-успешната жена в рали спорта Мишел Мутон организира изключително популярното състезание „Шампионско Шоу“ или най-вече познато като „Race of Champions” в името на Хенри Тойвонен. Първоначално евента е само за рали пилоти, но с годините придобива изключителна популярност благодарение на участието на пилоти от Формула 1 и НАСКАР. Във всяко издание на “Race of Champions” победителя в индивидуалните състезания получава трофей на името на легендата Хенри Тойвонен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]