Латвия приютява World RX

Световният рали крос шампионат ще гостува през този уикенд на Латвия и по-конкретно на град Рига. Своята заявка за участие са подали 81 състезателя включвайки 51 заявени със суперкар автомобили (21 World RX, 30 Euro RX) и 30 в Супер 1600 категорията.

Всъщност в Рига чисто математически лидерът в шампионата Йохан Кристоферсон има шансове да вземе титлата още тук, два кръга преди края на сезона. За сега Кристоферсон разполага с аванс от 46 точки пред съотборникът си Петер Солберг, но за да подсигури титлата си преждевременно той трябва да събере през този уикенд цели 61 точки.

С оглед битката при отборите PSRX Volkswagen Sweden също имат реални шансове да вземат титлата в Латвия. По настоящем отборът има аванс от 112 точки пред Пежо-Хансен.

„Петер и аз работим много здраво заедно – коментира Кристоферсон. – двамата с него работим в една посока през цялото време  за да постигнем добри резултати. Ние разговаряме много с инженерите и когато имаш изградена кола около теб, то тогава ти получаваш увереността да натискаш. Най-важното нещо в Латвия е да вземе колкото се може повече точки за отбора и да се придвижим с още една стъпка към мечтата ни.“

През миналата година латвийският кръг дебютира в шампионата, като тогава латвийските фенове имаха възможността да наблюдават една от най-важните победи на Себастиан Льоб в своята World RX кариера. „Трасето е фантастично, то е много добро за каране дори и в тежки условия – обяснява Матиас Екстрьом, който завърши на втора позиция през миналата година в това състезание. –  През тази година ние вече успяхме да направим тестове в Рига и ще дадем всичко от себе си за да намалим разликата си спрямо конкурентите ни. Франция бе стъпка в правилната посока.“

За домакинът Рейнис Нитис състезанието на пистата в Рига е много важно събитие. „Рига е моят домашен кръг, а това означава максимална мотивация“, сподели Латвиецът.

Една от интересните новини относно пилотите заявени за участие е тази със замяната на ДБ Дьобуа с бившата рали звезда Франсоа Дювал.

„Искам да благодаря на семейство Дьобуа и най-вече на Доминик за това, че е помислил за мен като негов заместник през този уикенд. Жан-Баптист разбираемо трябваше да остане във

Франция и мястото се освободи и когато получих неговото предложение не се поколебах да се съглася. Надявам се метеорологичните условия да са променливи защото това ще уеднакви разликата в мощността при автомобилите.

Трудно е да си поставя точна цел, но ще дам всичко от себе си за да дам максимумът от себе си.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]