Латвала посочва проблем в настройките за причината за представянето им във Финландия

яри-мати латвала

Яри-Мати Латвала смята, че причината за проблемите на воденият от него екип на Toyota Gazoo Racing е в настройките на автомобилите.

Определено всички очаквахме японския тим с финландски корени да бъде недостижим в снежното „Арктик рали Финландия“, но събитията се развиа по съвсем друг начин.

Кале Рованпера все пак записа много добър резултат за отбора завършвайки на втора позиция, което му донесе и възможността да оглави класирането превръщайки се в най-младия пилот в историята на шампионата водещ при пилотите.

Елфин Еванс завърши на пета позиция пред Такамото Катцута, докато Себастиен Ожие не успя да завърши в точките.

„Мисля, че нямахме много късмет – коментира Латвала за wrc.com. – Ние тествахме в услови при температура от около -20 °C, но в дните на ралито температурите бяха доста близо до 0-лата. От Hyundai имаха възможност да карат в доста близки до условията преди състезанието.

„Ние направихме проучване и разбрахме от къде идва нашата грешка. Колата има нужда от съвсем други настройки при изключително замръзнали условия, но когато имаш условия с температури около 0 °C шиповете на гумите преминават доста по-лесно през леда, което дава повече сцепление. Нашите настройки обаче не бяха за такива условия.“

Това твърдение на Латвала донякъде се покрива с това, че пилотите на Toyota определено не бяха доволни от поведението на своите автомобили. Въпреки всичко тимът успя да запази лидерската си позиция в шампионата при производителите, което според финаландският тим шеф се дължи на Кале Рованпера.

„Трябва да сме благодарни на Кале – допълва Латвала. – Неговият резултат ни помогна да останем начело на шампионата. От друга страна не сме доволни, че не успяхме да победим в нашето домашно рали.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]