Латвала поведе във втория ден от едно нажежено рали Португалия 2015

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Екипажът на Volkswagen Яри-Мати Латвала/ Мика Антила поведоха във втория същински ден от рали Португалия, след един доста тежък ден. От доста време на сам не сме виждали такава конкуренция във WRC,лидерството се смени на три пъти вчера, като цели седем екипажа са в 30 секунди разлика имайки реален шанс да се качат на подиума. Латвала/ Антила подходиха внимателно през първите минавания залагайки на меките гуми. По-време на следобедните минавания организаторите трябваше да отменят първата отсечка SS5 Ponte de Lima 2 (27,53 km), поради запален автомобил на форлойфер от първото минаване. Така стеснявайки се следобедните отсечки до две, като Яри-Мати Латвала спечели с голяма преднина последната за деня SS7 Viana do Castelo 2 (18,73 km) изкачвайки го напред с преднина от 11,1 секунди пред Крис Мийк/ Пол Найджъл. Победителите от рали Аржентина отново показаха едно доста високо темпо, макара и да не взеха етапна победа англичаните винаги бяха в челните позиции и това им се отплати с второто място до края на вчерашния ден.
Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Яри-Мати Латвала: „ Като цяло за нас бе един добър ден. В началото бяхме малко бавни, но следобед намерихме правилния ритъм и започнахме да атакуваме постепенно. Условията не бяха лесни, на места бе доста пясъчно смесено с големи камъни. Със сигурност стартовата ни позиция ни помогна много.”

Крис Мийк: „ Не очаквахме трасетата да се променят така между двете минавания. На обедния сервиз трябваше да рискуваме с гумите смятам че, можеше да направим друг избор на настройки и гуми. Все още показваме нашата скорост, това се отразява и в класирането. Утре ще се опитаме да поддържаме същото темпо.”

Трети завършиха първия ден Андреас Микелсен/ Ола Флоене. Двамата норвежци се справиха отлично в първия ден на супер специалния етап повеждайки в ралито. Вчера обаче не бе никак лесно за тях2015 World Rally Championship / Round 05 /  Rally de Portugal // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein сред толкова силна конкуренция да удържът своята позиция, но със сигурност показаха едно страхотно и опасно за конкурентите им темпо зад волана на новото Polo WRC. Зад екипажа на Volkswagen на 1.8 секунди са От Танак/ Райго Молдер, които също разполагат с новото оръжие на M-Sport показвайки своите способности. Танак яздеше с един доста спокоен и нагледен стил „ като по учебник”, което му донесе една добра позиция за края на втория ден.

Андреас Микелсен: „ Много се радвам от това,как се развива ралито за нас. Днес карахме с темпото, с което се чувстваме най-уверени. Чувствам се все едно съм вкъщи зад волана на новата кола. Във всякаква ситуация колата отговаря значително добре. За вторите минавания заложихме няколко промени в настройките на окачването, това се оказа не много правилно решение, но използвахме всяка възможност. Утре ще е тежък ден и сме готови за него.”

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Дани Сордо и Марк Мартин взеха лидерството в SS2 Ponte de Lima 1 (27,53 km), но за съжаление както техните колеги от Volkswagen не успяха да го удържът дълго след такава жестока конкуренция. Испанския екипаж не е имал проблеми въпреки че, Сордо се оплака от странен шум в двигателя. Тяхното представяне им донесе петата позиция с пасив от 21.8 секунди зад лидерския екипаж. Шестата нетипична позиция е за настоящите световни шампиони Себастин Ожие/ Жулиен Инграсия. Френския екипаж бе първия стартиращ по трасето, като трябваше да играе ролята на чистач изгубвайки изключително много време. Двамата са с пасив от 25.9 секунди от техните съотборници.

Себастиан Ожие: „ Жулиен и аз сме доволни от нашето представяне. Дадохме всичко от себе си, но за съжаление нямахме късмет със спукване на гума в първата отсечка. Това ни коства някоя друга секунда. След това не можех да карам с 4 еднакви меки гуми, както бяхме планирали. През вторите минавания нашите времена бяха доста силни, почти не сме изгубили време от Яри-Мати Латвала, но със сигурност ще е много трудно да се борим за победата тук.”

На седмо място завършиха вчерашния ден Мадс Остберг/ Джонас Андерсон. Екипажът на Citroen заложи на своя типичен стил и стратегия на каране, което ги постави с пасив от 31 секунди.

Хейдън Падън, Тиери Ньовил и Роберт Кубица затварят челната десетка в края на вчерашния ден. За Ньовил вчерашния ден не бе никак лесен, след като то той бе единствения пилот заложил на твърдите гуми вчера по време на първите минавания изгубвайки значително време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]