Латвала отново поведе пред Ожие и компания в третият ден от рали Финландия

Bt5I3wyIYAAZrHt

Яри-Мати Латвала, успя да задържи зад себе си своят съотборник Себастиан Ожие след един доста дълъг и напрегнат състезателен ден. Екипажите трябваше да изминат 131 изключително високо скоростни състезателни километра, изпълнени с множество обрати.

3381_Finland-VW-Mikkelsen-2014_5_896x504Финландският пилот на VW, отново задаваше едно изключително бързо темпо спечелвайки пет от десетте специални етапа. Но уви драмата за него започна на SS20 JukoJarvi, където след удар в дупка се повреди предният десен спирачен апарат, оставяйки го само с три спирачи на четирите колела до краят на деня. Двамата с неговият навигатор Мика Антила успяха да закърпят положението, но до краят на деня разликата им със Себастиан Ожие се стопи на 3,4 секунди. „Трябваше да стискам, работихме здраво за това състезание и не съм дошъл за да го загубя. Ще оправим проблема в сервизният парк и утре ще се борим за победата. В момента не мисля за шампионатът, а за рали Финландия.”

Себастиан Ожие:” Не мога да съм доволен от ситуацията. Да, това е шанс. Яри се справя изключително добре, но извади лош късмет. Днес със сигурност ще бъде един интересен ден.”

3387_Finland-Citroen-Meeke-2014_1_896x504Трети изпадна пилотът на Citroen Крис Мийк, на 32,4 секунди от Яри-Мати Латвала. Англичанинът преживя няколко доста опасни момента, един от тях бе на същото място в което Латвала получи своята повреда. „Ударихме се в една огромна дупка, преминавайки през лек ляв завой, от големият удар колата подскочи значително. Когато преминаваш през превали с такава скорост и на сляпо въобще не е забавно да ти се случват такива неща.”

Неговият съотборник Мадс Осберг трябваше да отпадне, след като след удар на SS18 Leustu повреди част от своят ролкейдж. „Мадс ни докладва за сериозен удар на SS18. След като превозихме автомобилът до сервизният парк направихме оглед на предно дясно окачване. Но ударът е бил в скарата на автомобилът, след което се измества ролкейджът на двигателният отсек. За съжалени щетата не можем да я поправим на място затова се принудихме да отпаднем от състезанието” заяви заместник тим мениджърът на Citroen Марек Навареки.

3443_citroen-mads-on-blocks-finland-2014_546_896x504

На четвърта позиция завърши, Андреас Микелсен. Норвежецът си играеше неговата игра успявайки да задържи зад себе си Мадс Осберг и Мико Хирвонен. За третият пилот на VW, предпоследният ден не бе песен, след като  буквално изгуби своите спирачки до краят на деня. Зад него  на 53 секунди завърши Мико Хирвонен, които не бе доволен нито от себе си нито от настройките на своят автомобил. А за капак на всичко повреди своят преден десен амортисьор в последната отсечка за деня.

Шести бе младокът Хейдън Падън, които се бореше за да задържи своят съотборник Юхо Ханинен зад себе си. Другият младок в списъка Елфин Еванс, не бе доволен от своята скорост завършвайки деня на осма позиция. След него са Крейг Брийн и Хенинг Солберг.

3444_ElfynEvans-Finland-2014_001_592x333
Елфин Еванс преминава през подобна на така заветната дупка, която почти предреши рали Финландия

12

Снимки: twitter, wrc.com
Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]