Латвала, Ожие и Мийк в епична битка през вторият ден от рали Финландия

3397_finalnd-rear-end-JML-2014_876_896x504

Пилотите на Volkswagen, Яри-Мати Латвала, Себастиан Ожие и на Citroen Крис Мийк водиха днес една епична битка показвайки едно изключително професионално ниво. Латвала започна денят с преднина от 5,7 секунди пред френският си съотборник, като през целият ден не се предаде и спечели почти всички етапни победи увеличавайки до краят на деня своят актив с над 21 секунди. „ Опитвах се да натискам през целият ден, следобед се справихме доста по-добре от сутрешните минавания. Трябва да сме готови за ответният удар от страна на Ожие. Със сигурност няма да се предаде”– заяви Яри-Мати Латвала.

3393_KrisMeeke-Finland-2014_001_592x333Приятна изненада за всички фенове още от вчерашният първи ден, е уникалното темпо което задава Крис Мийк дишайки през целият ден зад врата на двата екипажа на VW. Англичанинът дори направи една етапна победа на SS7 Kakaristo 1 (20,51km) с преднина от 9 стотни пред Мико Хирвонен. Пилотът на Citroen завърши днешният ден на второ място с преднина пред Себастиан Ожие от 1,6 секунди. Съотборникът на настоящият световен шампион Андреас Микелсен, отново се движеше с типичното за себе си сигурно но ефикасно темпо. Той завърши вторият ден на четвърта позиция с изоставайки от Латвала с над минута. Плътно зад него на 1,2 секунди завърши денят Мадс Осберг. „ Със сигурност нещата се подобряват. Днес бе един интересен ден. С колата се разбираме доста добре. Чувствам се доста добре, въпреки с моите проблеми пак успявам да се боря за челна позиция”  заяви Осберг.

Днешният ден започна с отпадането още в първата отсечка за Роберт Кубица, полякът излезе от трасето на километър и половина след като стартира. Очаква се Кубица, да се завърне още утре по системата „Рали 2”.Пилотът на M-Sport Мико Хирвонен, се движеше доста бързо и прецизно завършвайки шести на 1,9 секунди от Мадс Осберг.

Bt7_e-XCcAEstvEДруг потърпевш още в първата отсечка за деня бе Тиери Ньовил, който се появи на финала на отсечката без задният споилер и очукана задница. „ Влязох прекалено широко в един доста широк и хлъзгав завой. Ударихме задницата на автомобилът и сме добре. Ок, загубихме малко от притискането на задницата, както и малко от стабилността на задницата.” Малко по-късно белгиецът се наложи да отпадне поради повреда в ролкейджът след ударът си.

Доста проблеми имаше и неговият съотборник Юхо Ханинен, който се обърна по таван още във втората отсечка за деня SS6 Paijala (23,38 km). За негов късмет публиката бе наблизо и му помогна да върнат автомобила на четирите си гуми. Предното стъкло на i20WRC се напука и финландецът трябваше да кара две състезателни отсечки без предно стъкло. „ В началото на отсечката спукахме гума, след това закачихме канавката и се завъртяхме в нея.” Той завърши на девета позиция във вторият ден от рали Финландия.

3395_JuhoHanninen-Finland-2014_001_896x504

Приятната изненада за отборът на Мишел Нандан, дойде в лице на Хейдън Падън. Въпреки проблемите си с високата температура на своят двигател, новозеландецът завърши денят на седма позиция, показвайки едно доста добро темпо

.
Десетката, бива затворена от Крейг Брийн, които взима участие на това рали зад воланът на Ford Fiesta WRC.

10574312_926045254077701_6249740357527141920_nСнимки: wrc.comАко сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]