Латвала взима победата на рали Мексико, Сордо получава 2 минути наказание

00_DR13084

Яри-Мати Латвала и Мика Антила взеха по безапелационен начин победата на рали „Мексико” през изминалия уикенд. Финландския тандем поведе още от самото реално начало на състезанието, като бе изключително безгрешен и прецизен при работата си. Латвала се възползва максималко и от стартовата си позиция, което му даде нужната увереност да се изправи срещу Себастиан Ожие.

Rally Mexico 2016„Много съм щастлив”, заяви Латвала след края на състезанието. „ Това е един фантастичен резултат не само за мен, но и за отбора. След разочароващите резултати през изминалите две състезания, бе изключително важно да вземем точки. Имах добра основа благодарение на стартовата ми позиция. Разполагахме с правилните настройки и избрахме правилната тактика. Благодаря на моят инженер Фрабрис и на мойте механици.”

В ролята на преследвачи през уикенда бяха Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия. Настоящите световни шампиони откриваха трасетата, което от своя страна до някъде бе в техен ущърб. След края на втория състезателен ден стратегията на Ожие се промени и той се зае да изгражда стабилна разлика спрямо третия екипаж във временното класиране. Въпреки това в неделя, когато не откриваха етапите Ожие и Инграсия бяха изключително бързи през целия ден. Те успяха да спечелят и изминат 80 километровия чудовищен етап за  уникалните 48 минути  и 6 секунди, с около 2 минути по-бързо от очакваното най-добро време.

Rally Mexico 2016

 „ Второто място за Жулиен и мен е най-добрия резултат, който можехме да имаме на това състезание”, обясни победителя в пауър етапа на рали „Мексико”– Себастиан Ожие. „Благодарение на победата в Пауър етапа ние взехме 21 важни точки в битката за шампионата, което в крайна сметка важни най-много. Аз се надявах да имаме по-оспорвана битка с Яри-Мати.  Яри-Мати си заслужи победата с доброто си представяне, като искам да го поздравя за това.”

Най-оспорвана бе, дори и след завършването на състезанието, битката за третото място. Дани Сордо и Марк Мартин прекосиха финиша трети. Малко след това обаче испанците получиха наказание от 2 минути за използвани 29 броя гуми, с 1 повече от разрешения максимум. Така Сордо и Мартин изпадат на четвърта позиция зад Мадс Остберг/Ола Флоене, като разликата между двата екипажа в подновеното крайно класиране е от крехките 1,5 секунди.

От отбора на Hyundai заявиха че, се е стигнало до това поради грешка при комуникацията.  Нандан е заявил пред стюардите че, е било наредено да сложат на Сордо 2 нови и 3 използвани гуми а не 3 нови и 2 използвани, което в крайна сметка доведе до наказанието.

Петата позиция е за Хейдън Падън/Джон Кенард, които се представиха повече от блестящо, въпреки проблемите които имаха през уикенда.  Благодарение на тяхното класиране от Hyundai взеха ценни точки за шампионата при конструкторите.

Челната десетка се затваря от От Танак, Мартин Прокоп, Лоренцо Бертели, победителя във WRC2 Тиму Сунинен и Валери Горбан.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]