Латвала взе победата на рали „Швеция“

P-20170212-00389_News

Яри-Мати Латвала и Мика Антила взеха победата на рали „Швеция“ още във второто състезание на Yaris WRC, след 17 годишно отсъствие в шампионата от страна на Тойота.

Финландското дуо завършиха последният ден с три етапни победи, завършвайки надпреварата с преднина от 29.2 секунди. Екипажите на М-Спорт за втори пореден път се качиха на подиума благодарение на второто място на От Танак и Мартин Ярвеоя и третото място на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

„Това е невероятно! Нов отбор, нова кола, още във второто ни рали и ние печелим – екзалтирано коментира Яри-Мати Латвала. – Нямам думи да опиша случилото се, много съм развълнуван.“

В класирането на шампионата Латвала повежда с четири точки пред Ожие, докато Танак се намира на 11 точки от своя съотборник. При отборите, двата подиума на М-Спорт им донесоха преднина от 20 точки пред Тойота.

Неделният ден бе най-краткия със само три специални етапа и с обща дължина от 58.81 състезателни километра. С реални шансове за победа за Латвала, Танак и Ожие битката се очакваше да бъде доста наелектризираща. В първият етап за деня Likenas, Латвала записа най-добро време, докато Ожие се завъртя (виж видео) а Танак имаше проблеми с настройките на диференциала, което позволи на Латвала да увеличи аванса си от 3.8 секунди на 10.9. През второто минаване на етапа и пауър етапът финландецът отново бе най-бърз, взимайки и допълнителните точки от последният етап от състезанието.

WRC Rally Sweden 2017 / Ogier´r spin in SS16
 
Sébastien Ogier`s spin this morning – watch the Power Stage NOW LIVE on wrcplus.com
#RallySweden Drone Footage: DJI / #WRC captured on Lexar

Публикувахте от WRC в 12 февруари 2017 г.

„Бе доста труден уикенд, като в крайна сметка сме доволни че се качихме на подиума – разяснява представянето си Себастиен Ожие. –  Не ни бе никак лесно, но трябва да гледаме от към позитивната страна, като също така взехме няколко добри точки от това състезание. Днес нямах възможността да се боря за нищо, след като направих една доста глупава грешка на първия етап за деня на 50 метра от старта. От вътрешната страна се забихме в пряспа и се завъртяхме. След това знаех че, няма как да се боря за каквото и да е било.“

Четвъртата победа на рали „Швеция“ в кариерата на Латвала връща Тойота сред топ отборите в WRC за пръв път от 1999 година насам, когато Дидие Ориол спечели рали „Китай“ за японския производител.

Зад лидерското трио, позициите останаха непокътнати. Дани Сордо, успя да задържи своето четвърто място, записвайки най-доброто представяне в кариерата си на рали „Швеция“. Крейг Брийн за пореден път е най-добре представилият се пилот на Ситроен, завършвайки на пета позиция показвайки за пореден път че, е един доста постоянен пилот с потенциал.

Челната десетка се затваря от Елфин Еванс, Хейдън Падън, Стефан Лефевр, победителя в WRC2 Понтус Тидеман и Тиму Сунинен.

Следващата спирка за световния рали шампионат е рали „Мексико“ на 09.03.-12.03.2017.

FIA World Rally Championship Round 2 / Rally Sweden 2017

#WRC Festival Rally Sweden 🇸🇪

Публикувахте от WRC в 12 февруари 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]