Лапи пред Ожие в рали Мексико, Танак с проблеми

Снимки: RedBull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Есапека Лапи и Яне Ферм са лидерите в рали „Мексико“, след края на петъчния ден. Зад тях на 5,3 секунди се намират Себастиен Ожие/Венсант Ландес. Елфин Еванс/Скот Мартин са трети с изоставане от 30,1 секунди зад лидерите.

Петъчния ден започна с атака от страна на Лапи, който оглави класирането още от първата отсечка за деня. Плътно зад него обаче успя да се нареди Ожие, който както Лапи разполага с повече от добра стартова позиция. До обедния сервиз двамата си размениха няколко етапни победи, но в крайна сметка Лапи успя да си запази позицията с аванс от 1,4 секунди пред бившия си съотборник в Toyota Gazoo Racing.

Следобед Лапи успя да намери повече скорост спечелвайки три от пет етапа, но Ожие също успя да остане на добра дистанция за да продължи битката и в събота.

Малко съм изненадан, но го приемам както е – коментира Лапи. – Това е може би най-добрия ден в моята кариера. Винаги съм искал да имам възможността да се боря за победи, но никога не съм очаквал, че това ще бъде срещу Ожие. Не съм се замислял как може да се развие този ден, но бях уверен още от самото начало в нашето темпо.

Намиращият се на трета позиция Елфин Еванс изпитваше за пореден път затруднения да отговаря на темпото. Уелсецът заяви, че реално основният му приоритет е бил да внимава за колата и в следобедните минавания е заложил на сигурно каране поради многото извадени камъни по трасето.

На четвърто място в класирането на 9,7 секунди зад Елфин Еванс остана Тиери Ньовил. Белгиеца обаче е повече от късметлия, че въобще се намира в челната петица.

В SS4 след голяма компресия на окачването след един скок ударихме неравност, която я нямаше при опознаването – обясни Ньовил. – Поради тази причина спря да работи хибридната ни система, което ни коства много време в етапите с голямо надморско равнище. През деня имахме проблеми с един от диференциалите, който остана без грес поради висока температура и след всеки етап трябваше да го обгрижваме.

Имахме и повреден амортисьор, който може би е последствие от скока по-рано. Въпреки това, деня завърши добре за нас. Намираме се много близо до Еванс и на 20 секунди пред Рованпера.“

Кале Рованпера определено имаше сериозни проблеми поради своята стартова позиция. Той изостава с почти 20 секунди зад битката в челото. На шеста позиция зад Рованпера в петъчния ден завърши Дани Сордо. Испанеца изгуби над минута след като спука гума в SS7 поради която той изпадна с две позиции назад бивайки последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка.

Най-големите губещи в петъчния ден са обаче се оказаха пилотите на M-Sport Ford. Лидера в шампионата От Танак изгуби над 14 минути след като получи повреда в турбокомпресора на своята Puma Rally1 Hybrid. Естонеца завърши деня на 18-та позиция и с голямо разочарование.

Неговите съотборници Пиер-Люис Лубе и Джордан Сердеридис също имаха сериозни проблеми. Лубе удари камък счупвайки окачването на своя автомобил, а Сердеридис се удари, като така и двамата отпаднаха още в първата отсечка за деня.

Такамото Катцута, който празнуваше своя рожден ден, също имаше проблеми. Японеца излетя от трасето и пропадна в пропаст след като се завъртя. За щастие той и навигатора му Арън Джонсън са невредими.

Гас Грийсмит води в WRC2

Гас Грийсмит води в класирането в WRC2 с аванс от 8,5 секунди пред Адриен Формо. На трето място се намира Емил Линдхолм, който оглавяваше класирането в четвъртък вечерта.

Грийнсмит успя да покаже добро темпо въпреки малкото време за подготовка зад волана на Skoda Fabia RS Rally2. В сутрешните минавания обаче не му бе никак лесно да изпъкне след като Линдхолм, Солберг и Формо също се справяха много добре записвайки времена с много малки разлики помежду си.

В следобедните минавания лидера Линдхолм реши да заложи на сигурно, което му коства първото място изпадайки на четвъртата позиция в рамките само на една отсечка. Солберг от своя страна спука гума, което позволи на Формо и Грийсмит да избягат напред. Така двамата завършиха на втора и първа позиция след края на деня.

Съботния маршрут е и най-дългия през състезателния уикенд. Общата състезателна дължина е от 126 километра разделени на девет специални етапа. Първата отсечка е Ibarrilla, която стартира от 16:13 ч. българско време. Повече информация за графика, както и програмата на живите предавания по телевизия Max Sport можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]