Лапи пое лидерството от Гряжин в последната отсечка за деня.

dsc-2918Финландският пилот на Шкода завърши първият ден от ралито след като даде по-добро време с 19 сек. от Гряжин, който остана на 2,6 сек. от лидера Есапека Лапи в генералното класиране за деня.

„Днес беше добър ден, Василий се справя изключително добре опитах се на няколко пъти да взема челната позиция. Доста е приятно когато имаш чиста състезателна линия пред себе си, можеш да си позволиш да натискаш повече“, заяви Есапека Лапи пред тамошните медии.

Днес едно двадесет годишно момче от руски произход, бе голямата изненада на рали Лиепая. Василий Гяжин, се представя изключително добре и запази реален шанс за място на стълбичката.  Младокът каращ с латвийски лиценз, спечели втора и трета отсечки, които се оказаха ключови за неговото представяне.

„Брилиянтно, изключително съм сщастлив. Мисля, че тази вечер ще спя доста спокойно. Опитвам се да натискам и като цяло това е моята цел.“

Другата голяма новина бе отпадането на Браян Буфие, който за съжаление се удари във втората отсечка в една от предпазните бали (виж видео). Последствието от този видимо незначителен удар, бе спукването на радиатора, което го извади от състезанието и прекърши неговите шансове за победа в ралито.Звездата от Монте Карло даде най-добро време в първата отсечка.

„ Отворихме доста завоя и се ударихме в предпазна бала с предницата на колата. Опитахме се да продължим но радиаторът се спука и двигателят започна да прегрява. Разбира се, това е доста разочароващо но се примирих с това понеже грешката си бе изцяло моя.“

Изключителното темпо на Гряжин доста изпоти заводските отбори на Шкода и Пежо. Реално нямаше силна конкуренция докато Есапека Лапи не взе последните три етапа. Брийн, се оплакваше през цялото време от настройките на своето Пежо S2000 и  от състоянието на отсечките, но това не му попречи да се класира на трета-та позиция за деня на 59,2 секунди от Лапи.

Четвърти се нареди Каетан Каетанович или Кейто както го наричат неговите фенове на 1 минута и 35 секунди от лидера. След него се нареди пилотът на Пежо Сеп Виган, който започна зле ралито и за голяма радост на неговите фенове успя да се изкачи от осемнадесета позиция до пета в последните няколко отсечки от ралито.

 Българо-румънският екипаж Екатерина Стратиева/Кармен Поенару се движеше убедително с новият за тях автомобил Субару Импреза N4 но за съжаление отпаднаха от състезанието  в петата отсечка поради проблеми с двигателя.

Ударът на Буфие

Видео от първият ден

Лиепая от въздуха

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]