Лапи и Ожие с разлика от една десета след петъчния ден от рали Сардиния

Снимки: RedBull Content Pool

Есапека Лапи и Себастиен Ожие завършиха петъчния ден от рали „Сардиния“ с минималната разлика от 0,1 секунди в полза на пилота на Hyundai Motorsport. Тази минимална разлика дойде точно в края на деня благодарение на силна атака от страна на Лапи.

Условията днес бяха непредвидими най-вече благодарение на променливото време, което превърна доста места от маршрута в кални бани.

Ожие, който прави своето четвърто участие през този сезон, започна с добър старт деня. До обедния сервиз пилота на Toyota Gazoo Racing водеше с аванс от 16,3 секунди и видимо бе най-бързия пилот при първото минаване през 49,90 километровата отсечка „Монте Лерно“.

В следобедните повторния минавания обаче, Ожие така и не успя да блесне отново в „Монте Лерно“ позволявайки на конкурентите му да го догонят. Така Лапи видя своята възможност и реши да се възползва от нея максимално. Финландеца не бе най-бързия пилот, но успешно успя да разгърне своята стратегия.

Нямаше нужда от това натискане една десета разлика е достатъчно! Доволен съм, че сме на финала на последния етап. Отсечката беше трудна, като имахме и изпускаща въздух задна лява гума. Това беше започнало да ни пречи, но за щастие достигнахме до финала. Очакваме с нетърпение следващия ден,“ коментира Есапека Лапи.

Тиери Ньовил завърши деня на трета позиция на 18,6 секунди зад Себастиен Ожие. Белгиеца имаше повредена ръчна спирачка и въпреки това успя да се добере до челната тройка. Зад него се намира Кале Рованпера, който трябваше да стартира пръв по етапите.

Световния шампион за сезон 2022 изпитваше сериозни проблеми с темпото поради условията в които той трябваше да стартира. Така след предпоследната отсечка за деня той се намираше на седмата позиция. В последния етап, второто минаване през 49,9 километровия „Монте Лерно“, Кале направи невероятна езда взимайки етапната победа за да се изкачи с цели три позиции нагоре в класирането.

Челната петица се затваря от Такамото Катцута. Японеца извади голям късмет след като удари камък в сутрешните минавания. За негово щастие това му коства само 20 секунди и доста работа за механиците на Toyota. Той изостава с 1,3 секунди зад Рованпера, като успя да запише и етапна победа.

Предна дясна спукана гума към края на „Монте Лерно“ изпрати Елфин Еванс на шестата позиция с изоставане от 18,2 секунди зад своя японски съотборник. Зад него на 4,2 секунди се намира От Танак, който имаше сериозни проблеми с водната помпа на своята Puma Rally1 в последната отсечка. В сутрешните минавания той бе сравнително доволен от представянето си, но в следобедните определено не бе доволен от своя автомобил, като в „Тантарилес“ дори го сравни с това да караш камион.

Лидер в WRC2 е Сами Паяри, следван от Адриен Формо и Емил Линдхолм, които затварят и челната десетка.

Проблеми имаше Дани Сордо, който се обърна в SS4 губейки над три минути.

Той успя да се добере до обедния сервиз и към момента се намира на дванадесетата позиция. Единствената „жертва“ на петъчните етапи при Rally1 категорията бе Пиер-Люис Лубе, който започна деня с проблеми със скоростната кутия. По-късно той и навигатора му Николас Жилсул успяха да отстранят проблема, но след грешка на Лубе те се забиха в канавка от която не успяха да измъкнат своя автомобил.

Вторият ден на състезанието предлага двойно преминаване през Coiluna – Loelle (16,28 км), Su Filigosu (19,57 км), Erula – Tula (21,92 км) и Tempio Pausania (9,04 км). Осемте отсечки общо са с дължина от 133,62 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]