Лапи и Латвала в жестока битка на титаните на рали Финландия

Новакът Есапека Лапи завърши на първа позиция след вчерашният петъчен на рали „Финландия“. Това е едва четвърто участие на младият финландец зад волана на WRC автомобил и вече впечатли всички в сервизният парк. Зад младата звезда на Тойота се намира Яри-Мати Латвала, като разликата между двамата в края на първият същински ден е от минималните 4.4 секунди.

Челната тройка се затваря от още един млад финландец в лицето на Тиму Сунинен, който изостава с 14.6 секунди зад пилотите на Тойота.

Денят за претендентите за титлата Себастиен Ожие и Тиери Ньовил не мина по план. Лидерът в шампионата Себастиен Ожие отпадна след удар в дърво, след като задното окачване на французина не успя да издържи на натоварването. Ньовил от друга страна изпитва затруднения за да поддържа темпото на лидерите завършвайки деня на осма позиция.

Младият Есапека Лапи стартира деня от 12-та позиция, като до самият му край записа осем етапни победи излизайки на чело в класирането изненадвайки дори самият себе си.

„Не мога да повярвам, че водим- заяви 26 годишният пилот на Тойота, който за пръв път участва на рали „Финландия“ зад волана на WRC автомобил.- Наистина е нещо специално и трудно за разбиране. От както се познавам съм си мечтал да карам WRC автомобил във Финландия. Сега това се случва и водя в класирането. Просто останах без думи.“

По време на сутрешните минавания Латвала бе този които пое лидерството, след като победителят от градският етап в Ювяскюля От Танак счупи своето окачване и спука задна дясна гума. В края деня естонецът се намира на десета позиция с изоставане от 90 секунди.

Представянето на Сунинен във вчерашният ден бе почти толкова впечатляващо колкото и на Лапи. Младият пилот на М-Спорт се качва зад волана на WRC автомобил едва за втори път записвайки две етапи победи.

Крейг Брийн, Юхо Ханинен и Мадс Остберг също се намираха в добра позиция за да се намесят в битката за мястото на стълбичката.  Проблеми със спирачките и управлението принуди Брийн да намали темпото, като в края на вчерашният ден пилотът на Ситроен се намира на четвърта позиция и с изоставане от 14 секунди зад Сунинен.

Представянето на Ханинен бе истинска наслада за финландските феновете, но за съжаление той удари камък счупвайки задно ляво окачване на своят Ярис. За щастие той завърши деня на пета позиция с изоставане от 6.1 секунди зад Брийн и с аванс от 5.9 секунди пред Мадс Остберг.

Още едно от тежките отпадания е за Хейдън Падън, който се удари в абсолютно същият камък в който се удари и От Танак, като така младият пилот на Хюндай също изгуби всички шансове за добро класиране.

Днес на екипажите им предстоят цели 132 състезателни километра, като най-важни са двете минавания през митичният етап Онинпоя, който през тази година е в класическата си конфигурация и посока.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2783 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]