Крис Мийк държи лидеството, Хейдън Падън помете шестима души през втория ден от рали „Аржентина”

mik2

Крис Мийк и Пол Найджъл успяха да устискат положението през един доста драматичен втори ден за тях. Двамата имаха минимални проблеми и през двете минавания през San Marcos- Characato 1 (42,50 km) с излитане от трасето и изгасване на двигателя на техния Citroen DS3 WRC. Тези проблеми им костваха сравнително много време и до края на деня разликата им с догонващите Мадс Остберг/ Джонас Андерсън бе 38,6 секунди.

Крис Мийк: „ Остават само 32 километра до края на ралито днес, но това са едни от най-тежките километри в целия шампионат! Затова ралито все още не е приключило. Трасетата са малко по-широко от колата особено на El Condor, също така има много камъни. Днес ще бъде един дълъг ден за нас, имаме все още много работа за вършене.”

Мадс Остберг: „ През сутринта нещата бяха добре и имахме добро темпо. Следобед оставяйки само един етап до края на деня, ние отпуснахме газта малко за да сме сигурни, че ще приберем колата в сервизния парк без проблеми. Второто място за в момента е много важно за мен и отбора, затова няма да предприемаме никакви рискове.”

padun

Хейдън Падън/Джон Кенард излетяха от трасето на (виж видео по-долу) SS9 Capilla del Monte- San Marcos 2 (23,10 km), като за нещастие се обърнаха по таван върху публиката. Резултата от това са 6-тима ранени, като трима от тях бяха откарани в болница за щастие без опасност за живота. Организаторите трябваше да отменят отсечката и така екипажите продължиха към следващия специален етап.

Изявление на организаторите на рали „Аржентина”: „SS9 бе прекъснат поради инцидент с Hyundai i20 N20 на Хейдън Падън и Джон Кенард. В инцидентът има пострадали зрители, които бяха обслужени на момента от спешните служби на трасето. Поради присъствието на линейки и спасителни автомобили, отсечката бе отменена. Състезанието ще продължи по график.”

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Argentina 2015

За Мадс Остбег и Джонас Андерсън вчерашния ден не бе никак лесен, въпреки натиска, който успяха да направят върху техните съотборници в челото. Догонващите ги Яри-Мати Латвала/ Мика Антила притесняваха норвежеца през целия ден но грешка за Латвала на SS8 San Marcos- Characato 1 (42,50 km) успя да увеличи разликата им. До края на деня двата екипажа са разделени на 25,1 секунди. „Условията вчера отново бяха екстремални, още повече след излитането ни на осмата отсечка. След това трудно успях да намеря своя ритъм и изгубихме малко време. Следобед нещата бяха по-добре и успяхме да си възвърнем малко време. Днес ще караме El Condor два пъти. Познавам тази отсечка много добре, така че смятам да притисна двамата лидери пред нас,” заяви Яри-Мати Латвала.

На четвъртата позиция с пасив от почти две минути и половина е водещия екипаж на M-Sport Елфин Еванс/ Даниел Барит. Двамата и днес продължаваха със своето си темпо, възползвайки се от проблемите на Дани Сордо/ Марк Мартин, който спряха и отпаднаха в SS10 San Marcos- Characato 2 (56,77 km), поради вода във двигателя на техния Hyundai i20. Техните съотборници Тиери Ньовил/ Николас Жилсул са пети, като целта им вчера бе поддържане на безрисково темпо.

Елфин Еванс: „ Вчера се пазихме от проблеми и това ни донесе четвъртата позиция за деня. Ние не сме тук за да гоним място на подиума, затова сме доволни от нашата позиция. Сега трябва да останем спокойни за днешните две отсечки.”

2015 Rally Argentina April 22-26 copyright: M-Sport

Мартин Прокоп/ Ян Томанек, както и всички се оплакаха от прахоляка, който не се вдигаше през сутрешните минавания. Това доведе до решението на организаторите да увеличат разликата между автомобилите на 3 минути.

Въпреки проблемите за Дани Сордо, за момента испанеца е на 8-ма позиция в генералното. Андреас Микелсен/ Ола Фолене са 14-ти, макар взимайки етапната победа на всяка едина вчерашна отсечка. Лошия късмет за техните съотборници Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия не ги отпускаше и вчера, след като още в SS8 San Marcos- Characato 1 (42,50 km) загубиха своята хидравлика а в SS10 San Marcos- Characato 2 (56,77 km) имаха загуба на мощност.

Себастиан Ожие: „ От спортна гледна точка, вчерашния ден не бе идеален за Жулиен и мен. Сутринта нямаше вятър, което затрудни всички ни. През вторите минавания хидравликата ми отказа, което ни попречи да даваме добри времена. Днес ще се опитаме да вземем някоя точка на пауър стейджът.”

Андреас Микелсен: „ Харесаха ми етапите вчера, особено двете дълги минавания, който успях да спечеля. Жалко е, че изпуснахме своя шанс за борба в челото. Целта ми за днес е да взема, колкото се може повече точки от пауър стейджът.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]