Кристоферсон недостижим, спечели първото състезание във Финландия

Снимки: FIAWorldRallycross.com

Шведът Йохан Кристоферсон записа една доминираща победа в третият кръг от световния рали крос шампионат на пистата в Кувола, трасе в което той стъпва за пръв път за разлика от неговите съперници. С това си представяне Кристоферсон записва своята втора победа от три кръга с което припомни за своя талант зад волана.

Финландския национален рали крос шампион Юха Ритконен завърши на повече от впечатляващото второ място в едва първото си участия в световния рали крос шампионат, като дори спечели своето полуфинално състезание. Шампионът за миналата година Тими Хансен трябваше да се задоволи с третото място, което въпреки всичко е стъпка напред с оглед представянето му от миналата седмица.

Хансен все пак се размина на косъм във финалната надпревара, където в последните метри преди да пресече финала, трябваше да се бори с нокти и зъби срещу Никлас Грьонхолм за третата позиция. Синът на световния рали шампион Маркус Грьонхолм също направи впечатляващо състезание завършвайки на четвърта позиция пред Тимо Шайдер и Кевин Хансен, който по-рано в полуфиналите направи повече от впечатляващо изпреварване.

„Финалното състезание бе доста, доста добро – коментира Кристоферсон, който кара пригодено за рали крос шаси 21 на Polo WRC с което Себастиен Ожие спечели рали „Каталуня“ през 2014-та. – Направих добър старт на деня, а във финалната надпревара имахме същите условия на трасето, както и на полуфинала, което ми даде възможността да настроя допълнително автомобилът си. Като цяло бе труден ден, но е добре да спечелиш в Q1, Q2, Q3, полуфинал и финал.“

Като темпо най-близо днес до Кристоферсон бе Матияс Екстрьом, но за съжаление той не успя да се справи с конкуренцията. Това обаче не го извади от битката за титлата, като така Екстрьом е втори в класирането пред братята Хансен, които са с идентичен брой точки на третото място.

Четвъртият кръг от шампионата ще бъде утре отново на пистата в Кувола.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]