Кристоферсон взе победата и в последното състезание за сезона в Африка

Световен рали крос шампионат

Шведът Йохан Кристоферсон влезе в книгата на рекордите, след победа в първото гостуване на световният рали крос шампионат в Африка. Миналогодишния шампион Матиас Екстрьом, завърши на трета позиция и си подсигури второто място в шампионата, след дълга битка срещу Петер Солберг. Пилотът на Пежо-Хансен Тими Хансен, завърши на втора позиция в южноафриканското състезание, което е и последен кръг от шампионата.

„Фантастично е да затвърдиш отборната и пилотска титли, и да победиш в последният кръг от сезона – коментира Кристоферсон, който има седем победи от 12 кръга през сезон 2017. – Отборът работи изключително здраво през този сезон и десетте подиума доказаха, колко фантастични са всички.

„Като цяло уикендът мина добре за нас. В полуфиналите имах спукана гума, но въпреки това на финала направих много добър старт и успях да менажирам разстоянието ми спрямо Тими и Матияс.“

„Това е един от най-добрите ми уикенди през тази година – заяви Тими Хансен. – Наистина исках да взема победата тук за Пежо и през този уикенд бяхме изключително близо да го постигнем. Дадох всичко от себе си на финала, но изгубих малко време в първата обиколка за да мога да изляза пред Йохан.“

Матияс Екстрьом, бе човекът който взе наградата за най-добра реакция на старта. Въпреки, че загуби в битката за първото място, той все пак призна страхотната работа на Кристоферсон.

„Понякога си отпред, понякога си отзад – коментира Екстрьом. – Така се случват нещата и Йохан се справи добре заслужавайки победата, както и титлата. Тими също бе много бърз през този уикенд.“

Четвъртото място в Кейп Таун е за Петер Солберг, който за съжаление не успя да се справи в битката си срещу Матиас Екстрьом и завършва шампионата на трета позиция с пасив от пет точки спрямо пилотът на EKS. След него, затваряйки челната петица, завърши Тимо Шайдер. Новакът направи един невероятен сезон и определено ако продължи догодина се очаква да печели и състезания. Младият Кевин Хансен завърши на шеста позиция, като за съжаление веднага след стартът си във финала трябваше да отбие поради проблеми със скоростната кутия.

За съжаление в последното си състезание в World RX, Фокусът не успя да се класира за финалната надпревара

Най-голямата драма, след изключително интересните битки в полуфиналите бе за Кен Блок. Американецът си спретна една брутална битка в своят полуфинал, която му коства почти цялата предница на неговият Фокус RX завършвайки на втора позиция. Малко преди старта на финалната надпревара, той трябваше да отпадне, след като автомобилът му се оказа по-лек при задължителният кантар преди и след всеки старт.

Деветкратният рали шампион Себастиен Льоб за съжаление отпада в последната обиколка в своят полуфинал, но въпреки това завърши сезона на четвърта позиция в генералното класиране с аванс от 13 точки пред Тими Хансен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]