Крейг Брийн е временният лидер на рали Ирландия

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016

Крейг Брийн и Скот Мартин водят след първият ден на рали „Ирландия“ зад волана на Citroen DS3 R5. Ирландското дуо, което използва гуми на Michelin, взе лидерската позиция още в SS3 The Glens, след като даде едно доста добро време и се възползва от отпадането на Елфин Еванс/Крейг Пери. Познанията на етапите на Брийн му помогна да прави правилният избор на гуми през целият ден, като въпреки завъртането в градският етап в Нютаун, той води с актив от 25.1 секунди пред вторите Каетан Каетанович/Ярослав Баран.

Победителите в квалификационният етап Еванс/Пери поведоха в състезанието от самото начало, но проблеми с температурата на двигателят на тяхната Fiesta R5 ги принуди да отпаднат от състезанието.

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016Трети е екипажът на Алистър Фишър/Гордън Нобъл, които за поредна година показват своята възможност за каране с лидерите. Ирландският ас завърши денят на 2.5 секунди от настоящият европейски шампион Каетан Каетанович, след като взе етапната победа в последният градски етап.

Фредрик Алин започна състезанието с внимателно темпо, след като последният му асфалтов старт бе през 2012 година, но въпреки това не му попречи да се изкачи от десето на четвърто място в генералното още в SS3, като шведът нарече етапът асфалтовата „Онинпоя“. В SS5 не бе много доволен от изборът си на гуми въпреки изоставането си от само секунда от времето на Брийн. За съжаление Алин и неговият навигатор Мортен Ерик Абрахансем изгубиха повече от половин минута и три места след удар в бордюр на SS6 Newtownards, завършвайки деня на седма позиция.

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016Зад волана на стара Skoda Fabia S2000, Мартин Маккормак/Дейвид Мойнихан завършиха на четвърта позиция пред Яромир Тарабус/Даниел Трункат (Skoda Fabia R5). Разликата между двамата е 4.5 секунди. Шестата позиция е за Джош Мофет/Джон Роуанд (Ford Fiesta R5) с пасив от 11 секунди зад Тарабус/Трункат. Зад тях са Давид Божие/Кевин Рае (Skoda Fabia R5) и Сам Мофет/Карл Аткинсън (Ford Fiesta R5).

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016На Робърт Консани със сигурност не му върви на рали „Ирландия“, след като бе принуден да отпадне поради счупен шарнир на неговият Citroen DS3 R5. Кейт Кронин отпадна още в първият етап поради прегрял двигател а Федерико Дела Каса и Нейл Симпсън излетяха от трасето на почти идентични места в SS3 The Glens.

Лидер в ERC2 е Войтех Чучала, който продължава своето добро представяне от рали „Канарски Острови“. Зад волана на Subaru Impreza, Чучала направи рисков избор на гуми през сутрешните минавания, но атмосферните условия се промениха в негова полза и той успя да избяга на повече от три минути в края на деня от италианецът Джакомо Скатолон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]