Крейг Бийн води в рали Финландия

Снимка: Hyundai Motorsport

Крейг Брийн и Пол Нейгъл са лидерите след края на днешния първи ден от рали „Финалндия“. Екипажа на Hyundai Motorsport води с аванс от 2,8 секунди пред съотборниците си От Танак/Мартин Ярвеоя. Третите Елфин Еванс и Скот Мартин изостават на 6,1 секунди от челото което бе доминирано изцяло от екипажите на корейският тим.

Въпреки че деня започна с етапна победа за Такамото Катцута, екипажите на Hyundai Motorsport бяха значително по-бързите днес. Крей Брийн пое първоначалната инициатива взимайки втората отсечка, но От Танак бе по-бърз от него в краткия 2,31 километров първи етап намирайки се в защитна позиция на първото място.

В третия етап Танак успя да изкопчи едва една секунда от разликата му с Брийн, но до края на деня двамата си размениха по една етапна победа завършвайки с минимална разлика един от друг. Елфин Еванс и Кале Рованпера не успяха да отговорят на темпото на хюндаите, но от друга страна се намираха опасно близо до тях във всеки един момент. Опасно близо до Еванс и Рованпера бе и Есапека Лапи, който през тази година участва с частна програма на рали „Финлaндия“ зад волана на Yaris WRC.

Въпреки дългото си отсъствие зад волана на WRC автомобил Лапи успя да завърши първия ден от скандинавското рали на четвърта позиция с изоставане от 0,6 секунди зад Еванс. Междувременно намиращия се на третата временна позиция преди старта на последната отсечка за деня Кале Рованпера не успя да защити мястото си и изпадна с две позиции затваряйки челната петица с изоставане от 1,2 секунди зад Лапи. По думи на рожденика обаче той е бил решил да не рискува заради изключително сложните условия на почти нощния 19,75 километров етап.

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге се намират на шеста позиция на 23,4 секунди зад Рованпера. Белгииците определено са решили да не поемат излишни рискове, което за съжаление за сега ги вади от битката за челните позиции. Въпреки това екипажа на Hyundai Motorsport е в не по-малко тежка битка със Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, като разликата между двата екипажа е от крехките 2,3 секунди.

Такамото Катцутак, който записа едно високоскоростно завъртане, Гас Грийнсмит и Адриен Формо затварят челната десетка с големи разлики помежду си.

Битката в WRC2 се разви доста интересно. Лидер в класирането е Теемо Сунинен, който в последния етап направи повече от сериозен щурм. Неговия аванс е от 8,2 секунди пред Мадс Остберг. На трето място се намира Николай Грязин, който е на 5,5 секунди зад Остберг.

Емил Линдхол успя да увеличи аванса си при вторите минавания през етапите. Финландеца води с 17,1 секунди пред сънародника си Мико Хейкила. Теемо Асунма е трети с изоставане от 12,4 секунди зад Хейкила.

Утре на екипажите им предстои най-тежкия и най-дълъг ден от тазгодишното юбилейно издание на рали „Финландия“. 151 състезателни километра разделени на девет специални етапа ще се превърнат в една истинска спортна кървава баня. Първата отсечка Kakaristo – Hassi 1 стартира в 08:16 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]