Крал Ожие зададе темпото в Монте Карло

Себастиен Ожие, Рали Монте Карло

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия излязоха начело след първия ден от рали „Монте Карло“, повеждайки в класирането с аванс от 17.3 секунди след едва два специални етапа.

Снощи екипажите стартираха в едни изключително трудни условия, особено в SS1 Thoard – Sisteron  трябваше да се преборят с доста дълга изцяло заледена секция, която изигра лоша шега на много от тях и донякъде предреши класирането за деня. Абсолютно всички заложиха на супер меките и меки сликови гуми, които бяха повече от неконтролируеми на леда, което им донесе проблеми.  Най-много в тези условия изгуби екипажът на Тиери Ньовил и Николас Жилсул изгубвайки над пет минути в опит да извадят автомобилът си от преспите край пътя.

„Забихме се в пряспа – коментира Ньовил. – Дръпнах ръчната, но и четирите колела блокираха и излетяхме от пътя. Имаше малък брой публика, затова ни отне много време да се завърнем. Това е част от играта.“

Въпреки че, Ожие води и то с доста добър аванс, французина определено започна ралито с проблеми: „Знаехме че, първият етап ще бъде труден за преминаване особено през заледената секция. Дори и влажните места бяха трудни за нас. Преди за се завъртим се намирах по средата на трасето с 10 км/ч. За късмет успях да завъртя колата.

Андреас Микелсен, който успя да се опази от проблеми, завърши деня на втора позиция. Пилотът на Хюндай изпитваше проблеми със спирачките при спускането на SS1. В SS2 той не бе уверен в себе си и записа шесто най-добро време. Зад Микелсен на 8.3 секунди в генералното класиране завърши Дани Сордо, който също започна добре надпреварата изпълнявайки своята цел, което бе да завърши невредим.

Неопитният Есапека Лапи и От Танак затварят челната петица, като и двамата изпълняваха стратегията на Сордо. Танак имаше проблеми в SS1, като изгуби доста време в опит да се измъкне от пряспа в един десен завой с около 10 км/ч.

 „В началото на ледената секция излязохме за малко от пътя с около 10 км/ч и трябваше да дам на задна. Беше доста тежко. Вторият етап определено бе повече асфалтов. В предходната отсечка имахме доста недозавиване. Успяхме да подобрим темпото си тук.

Крейг Брийн бе най-добре представилият се пилот на Ситроен завършвайки първият доста труден ден на седма позиция и с пасив от 6.9 секунди спрямо Яри-Мати Латвала, който е шести.

Челната десетка се затваря от Бриян Буфие, Крис Мийк и Ерик Камили. Мийк също бе от пилотите със сериозни проблеми в SS1, като тряваше да разчита на публиката да го извади от ситуацията.

„Направих глупава грешка в първия етап – коментира Мийк. –  Завъртяхме се. Избрах да спра и да дам на задна и се забихме в пряспа.Трябваше да изчакам на зрителите за да ни помогнат. Изгубихме около минута, минута и половина. Ралито е дълго и ние ще продължим да се състезаваме.“

Пилотът на М-Спорт Елфин Еванс за съжаление спука гума в SS1 и са намира на 16-та позиция пред Тиери Ньовил.

Надпреварата за победата в рали „Монте Карло“ продължава и днес, като първият етап за деня SS3 Vitrolles – Oze 1 (26,72 km) стартира в 09:51 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]