Краля на Барум Ян Копецки с 10-та рекордна победа в чешкото рали

Снимки: RedBull Content Pool

Ян Копецки (Skoda Fabia Rally2 evo) записа 10-та победа в рали „Барум“ счупвайки рекордна за най-много победи. Двамата с Ян Хлоушек завършиха ралито с преднина от 37,6 секунди.

Днешния неделен ден от рали „Барум“ продължи да държи под напрежение всички участници. Дъжд, кал и непредвидими условия ги дебнеха зад всеки завой. За капак на всичко в някои етапи условията бяха сухи и слънчеви, което превърна избора на гуми в хазартна игра с много големи залози.

Това обаче по никакъв начин не притесни Копецки, който днес караше на сигурно, записвайки само една етапна победа от шест отсечки.

Това е една от най-трудните ми победи тук, най-вече заради това, че условията бяха много ненормални – коментира Копецки. – Дори днес дъжда ни преследваше през цялото време. Благодаря на всички, които ни помогнаха през уикенда.“

Филип Мареш и Радован Буча (Skoda Fabia Rally2 evo) бяха най-бързия екипаж от формираната тройка, която се бореше за второто място. Те победиха Симон Вагнер/Гералд Винтер (Skoda Fabia Rally2 evo) с едва 1,7 секунди, докато местните асове Ерик Цайс/Петр Тешински (Ford Fiesta Rally2) останаха на четвърто място на 7,1 секунди зад австрийците.

В пауър етапа Вагнер бе на косъм да се сбогува с третото си място, след като допусна грешка излизайки от пътя. Неговото темпо бе достатъчно бързо дори и да детронира Филип Мареш, но уви нямаше този късмет. Родения в Злин Цайс за поредна година също имаше проблеми в пауър етапа, където той спука гума.

На пето място в класирането в ERC завърши Норберт Хершциг, който записа най-добрия си резултат през сезон 2022.

Два от трите български екипажа в рали „Барум“ успяха да стигнат до финала. Състезанието днес се превърна в истинска рулетка, заради непредвидимите метеорологични условия.

Даниел Попов и Ангел Башкехайов (АСК „Пещера“, Peugeot 208 Rally4) завършиха на 8-мо място в клас RC4 и на трето място в едномарковия шампионат на Пежо Чехия. Родният екипаж успя да направи правилния избор на гуми за постоянно променящите се условия по коварните чешки етапи и успя да спечели една позиция в класа, изпреварвайки финландците Херанен / Виртанен. В генералното класиране на рали „Барум“ Попов и Башкехайов се класираха на 35-то място.

Никола Мишев завърши успешно в дебюта си в най-престижното чешко рали. Заедно с опитния навигатор Петър Сивов, двамата записаха 13-ти резултат в клас RC4. В едномарковия шампионат на Пежо Чехия, пилотиращите Peugeot 208 Rally4 Мишев и Сивов, завършиха пети. В генералното подреждане на седмия кръг от Европейския рали шампионат, екипажът на АРТ Моторспорт остана на 48-мо място.

Снимка: Йосеф Петру

Малшанс сполетя третия роден екипаж в ралито – Екатерина Стратиева и Георги Аврамов (Opel Corsa Rally4). Стратиева убедително водеше в класирането при дамите в ралито, но грешка в проливния дъжд на предпоследната скоростна отсечка коства отпадането на екипажа. Техният автомобил попадна в дълбока канавка, от която Стратиева и Аврамов не успяха да излязат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]