Кораба на Extreme E отплава към първия кръг от шампионата

След двегодишен процес по рециклиране специализираният кораб на Extreme E шампионата на име „Света Елена“ вече е на път към Саудитска Арабия за първия кръг от най-новия изцяло електрически автомобилен шампионат.

Корабът е тръгнал от Ливърпул, като самия изпълнителен директор на Extreme E и доста успешната Formula E Алехандро Агаг официално е кръстил плавателният съд.

На „Света Елена“ са натоверени всички автомобили и оборудване на отборите от шампионата, както и голям брой от гуми, тенти, телевизионна екипировка и др. Целта на създаването на такъв съд е да бъде намален възможно най-много карбоновият отпечатък на шампионата, като за целта всичко нужно на отборите и организацията пътува заедно.

Самия кораб също е претърпял сериозни модификации за да се намали и неговият карбонов отпечатък. За целта от Extreme E са използвали услугите на множество екофрендли организации и компании.

Освен с моторен спорт на борда ще бъдат и 14 учени, които ще придружават шампионата и ще изпълнят цели 7 проекта свързани с проучването на океан.

„Днес се чувствам екстремно горд – заявява Агаг. – Търгването на „Св. Елена“ маркира старта на едно ново пътуване. Първия сезон на Extreme E е официално стартиран. Работата по кораба бе огромна, като най-любимата ми част от него е лабораторията с която ще подпомогнем изследването на океана.“

В първия сезон на Extreme E  ще вземат участие десет отбора с по двама пилоти, като екипът от пилоти е задължително да бъде съставен от жена и мъж.

Сред топ имената сред пилотите са Себастиен Льоб, Стефан Саразен, Йохан Кристоферсон, Дженсън Бътън, Тими Хансен, Карлос Сайнц и Матияс Екстрьом. Сред собствениците на отбори са Люис Хамилтън и Нико Розберг. Лайа Сайнц, Кати Мюнинг, Сара Прайс, Кристин Джампаоли, Моли Тейлър, Джейми Тейлър и Кристина Гутиерес са дамите които ще се състезват редом до едни от най-добрите пилоти на света.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]