Копецки отново е краля на Барум

Шампионът за 2013 Ян Копецки с навигатор Павел Дреслер за пореден трети път доказаха, че са най-бързият екипажи на рали „Барум“. Въпреки това не само чешкото дуо имаше причина да празнува вчера в официалното награждаване. Младият пилот Мариян Гребел бе коронован, като шампион в първият сезон на категорията JERC U28, чиято награда е участие зад волана на WRC автомобил през сезон 2018 в  европейски кръг от световният рали шампионат.

„Битката бе много интересна и искам да благодаря на отбора и на Павел за добре свършената работа – заяви Копецки. – Първият ден бе много труден с Алексей. Още повече, че той не се намираше в 100 процентова физическа кондиция. Гледайки всичките чешки знамена по трасетата бе нещо специално.“

Докато Копецки се превръща в шестият различен победител през тазгодишният сезон в ERC, Люкянук се справи блестящо.  „За съжаление нямах възможността да се боря затова трябваше да се фокусирам върху шампионата“, заяви руснакът, който се намира на трета позиция в шампионата. Руската ракета завърши рали „Барум“ на втора позиция с изоставане от 55.5 секунди спрямо победителя Ян Копецки.

На трето място завърши още един чешки екипаж в лицето на Роман Креста/Петар Стари (Шкода Фабия R5). Баджанакът на Креста – Томаш Костка завърши състезанието на четвърта позиция. Битката за третата позиция също бе интересна, като Вацлав Пех бе човекът, който водеше. За съжаление обаче, той трябваше да отпадне поради две спукани гуми и липса на резервна за да продължи.

Челната петица се затваря от екипажа на Каетан Каетанович/Ярослав Баран, които за пореден път не могат да намерят правилният ритъм на рали „Барум“. Шампионът на JERC U28 Мариян Гребел завърши на шеста позиция следван от Мартин Кочи и Павел Валушек. Бруно Магалаеш, който наследи позицията си от Николай Грязин и Бриан Буфие, който изостана поради спукана гума, завършиха в чешкото рали на девета и десета позиция.

В JERC U27 победител е Алекс Завада, който с тази си победата измести съотборникът си Крис Инграм в битката за титлата. Финансираният от чешката федерация пилот Филип Мареш завърши на втора позиция пред новобранецът Жилуан Вагнер. В последният етап от надпреварата Симон Вагнер изпревари брат си завършвайки на трета позиция в JERC U27.

Победители при дамите са испанките Ема Фалкон/Рохелио Пениате (Опел Адам R2), следвани от Тамара Молинаро/Джовани Берначини (Опел Адам R2) и Кейт Мънингс/Катарина Стейн Ан (Пежо 208 R2). Екатерина Стратиева и новият и навигатор Георги Аврамов въпреки проблемите си стигнаха до финала и завършиха на четвърта позиция в ERC Ladies Trophy.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]