Копецки води в Злин, феновете за пореден път наблюдават зрелищна битка за победата

Жестоки битки за стотни от секундата се развиха във вчерашния съботен ден на рали „Барум“. Ян Копецки и Павел Дреслер водят в класирането пред Алексей Люкянук и Алексей Арнаутов след една много интересна битка. В JERC U28 Мариян Гребел води пред Ян Черни, а в JERC U27 лидер е Алекс Завада.

След като взе победата в петъчният нощен етап в Злин, Копецки увеличи авансът си след победа и в първият етап за вчерашният ден Biskupice. Още в следващият етап Semetin Алексей Люкянук отговори с невероятна атака побеждавайки чешкият пилот с 6.3 секунди и излизайки начело с 0.3 секунди.

Руската ракета реши да подходи внимателно в следващият 22.87 километров етап Трояк. Копецки обаче се възползва от момента за да си завърне лидерската позиция, но Люкянук отново отговори с доста сериозна атака в SS6 Brezova. При второто минаване през класиката Biskupice Люкянук се завъртя още в първият завой изоставайки с 6.7 секунди в битката си с Копецки. Това обаче се случи преди руснакът да получи повреда в хидравликата на неговата Фиеста R5, като така разликата между двамата в края на вчерашния ден е от 16.6 секунди в полза на Ян Копецки.

„Битката ни с Алексей бе доста сериозна – заяви Копецки, който е непобедим в това рали от 2015 насам. – Той се завъртя и получи технически проблем, но това все пак е част от играта и съм обеден, че той няма да се предаде. Ние имахме проблеми с недозавиване, но като цяло колата бе добре в неравните места, което е много важно за това рали.“

„Правя каквото мога – разясни Люкянук след края на деня. – Темпото ни е близко до това на Ян, но той се справя една идея по-добре от нас. За съжаление моята физика не в добра кондиция. Бързо се измарям и краката ми не са толкова силни. Утре ще се опитаме да спечелим някой и друг етап и кой знае какво може да се случи.“

Вацлав Пех бе единственият, който можеше да се доближи до битката в челото. Грешка от страна на чешкият пилот обаче даде възможност на Бриан Буфие да го настигне. В SS8 французина спука гума и изгуби шансовете си за добро класиране изгубвайки изключително много време.

„Случи се на една широка част – обяснява Буфие. – от нея влизахме в една по-тясна секция, ударихме камък и трябваше да спра.“

Лидерът в JERC U28 Мариян Гребел е на четвърта позиция в генералното класирането, следван от Роман Креста на пета и Томаш Коста на шеста позиция. Бившият пистов пилот е пред Ян Черни, който от своя страна излезе пред Каетан Кетанович в битката за седмата позиция. Лидерът в шампионата изпитваше проблеми с увереността през целият ден, но въпреки това влиза в зоната на точките.

Мартин Кочи и Павел Валушек затварят челната десетка. Бруна Магалаеш, който водеше в шампионата, е на дванадесета позиция зад Николай Грязин, докато победителя от Льо Ман Ромейн Думнас за спука на два пъти гума и счупи един от тампоните на двигателя на неговото Порше 997 GT3. Полският шампион Грегор Гризиб отпадна след повреда в двигателя на неговият автомобил поради удар в SS3.

Екипажът на Екатерина Стратиева/Георги Аврамов за съжаление не успяха да стигнат до финала на вчерашния дне след проблеми със спирачната ситема на техният Ситроен С2. Катето се намираше на трета позиция в класирането при дамите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]