Копецки безапелационен води в Барум, Люкянук отново извън битката

Екипажът на Ян Копецки/Павел Дреслер, бе изключително бърз във вчерашния същински ден от рали „Барум“. На чешкото дуо не му бе никак лесно, както се очакваше.

Причината бе в двата руски екипажа на Николай Грязин/Ярослав Федоров (Skoda Fabia R5) и Алексей Люкянук/Алекси Арнаутов (Citroen C3 R5), които през целия ден бяха опасно близо до Копецки, като на моменти дори успяваха да излизат на чело на генералното класиране.

Още със старта на сутрешните минавания и трита екипажа си размениха по една етапна победа, като до обедният сервиз лидер бе Люкянук, който успя да удържи атаката на Копецки в SS5 Kostelany за да поведе с аванс от 0.4 секунди. Младокът Грязин, трябваше да спре за да смени спукана гума в отсечката, което му коства цели две минути и сериозен шанс за победата в Злин.

На място на руснака с едно много добро каране се изкачи Крис Инграм с навигатор Рос Уиткок. Великобританският екипаж даде възмоно най-пълната газ изкачвайки се от пето на трето място, борейки се за титлата в JERC1.

В следобедните минавания Копецки и Люкянук ни спретнаха повече от впечатляваща битка. Чехът си върна първата позиция още в първата отсеча, като в SS7 Semetin 2 започна да увеличава с минимално авансът си. Шансовете за битка за победата за Люкянук приключиха в SS8, след като руснакът спука гума и повреди окачването на своят Ситроен С3 R5 по идентичен начин както на Канарските острови. Така Люкянук трябваше да отпадне.

„Гумата изпускаше и реших да карам с нея до края на отсечката(виж видеото в края на статията), поради което не изгубихме много време – коментира Люкянук – За съжаление обаче сме счупили окачването буквално по същият начин, както и на Канарски острови.“

Проблемите на Люкянук помогнаха на Фили Мареш да щурмува челото, изпреварвайки прекият си съперник в JERC1 Крис Инграм и излизайки на втора позиция в генералното класиране. В последната отсекча за деня Инграм отговори на Мареш и двамата завършиха деня с разлика от 3.8 секунди в полза на пилотна на Toksport WRT.

„Денят ни беше фантастичен – разяни Инграм. – Винаги се справям добре на тъмно благодарение на Рос, който винаги е много добър. Не мислех че, ще бъдем толкова бързи.“

Мареш и Инграм се борят за титлата в JERC1, която ще им донесе награда от 100 000 евро.

На четвърта позиция в генералното класиране завърши Вацлав Пех младши, който за кратко беше лидер в JERC1. Въпреки това младият чех изостава с едва 2.5 секунди зад Мареш и Инграм.

Пети е Томаш Костка, следван от Мариян Гребел и Яромир Тарабус. Челната десетка се затваря от Симон Вагнер и вече лидер в шампионата Лукаш Хабай.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов успешно успяха да завършат първият ден от рали „Барум“ 2019. Българското дуо успяваше да се справи с тежките условия на стартиращи зад цели около 70 автомобила. В края на деня те са на 68-ма позиция в генералното и на 24-та в RC4, въпреки наказанието си от 20 секунди поради закъснение на ЧК в първата отсечка за деня.

Днес на екипажите им предстоят 103 състезателни километра, разделени на пет специални етапа. Класиката Pindula и най-дългата отсечка от ралито Kasava ще се карат на два пъти. 09:43 българско време е старта на първата отсечка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]