Коментар: Дали Себастиен ще запише името си в историята на Монте?

Sebastien Ogier Rali Monte Karlo

Себастиен Ожие твърди, че е започнал да се чувства уверен зад волана на Yaris WRC. Въпреки че през този уикенд той ще преследва своята поредна победа в рали „Монте-Карло“, французина ще трябва да се „учи“ в движение ако иска да повтори успехът си и през тази година.

„Монте е състезание в което не е нужно колата да се представя на 100 процента – коментира Ожие, след последният си тест от преди няколко дни. – Тук може би всичко опира до това да постъпиш умно с изборът си на гуми, както и да разчиташ условията и начина по който се променят през всяко едно време.

„За мен най-важното нещо в Монте ще е да се чувствам уверен с колата. Не е лесно, когато не познаваш автомобила и не знаеш къде е лимитът ти с него.“

От миналогодишната топ тройка само и единствено Тиери Ньовил запази мястото си в своя отбор, след като Ойт Танак също смени своите цветове с тези на Hyundai.

„Рали Монте-Карло стартира още в самото си начало с нощните етапи отново – коментира Ньовил. – Това е трудно състезание, а изборът на гуми ключов. Има изключително много несигурни места и затова ти трябват и добри записки, както и точна информация за атмосферните условия.“

Никой обаче не трябва да отписа настоящият световен рали шампион Ойт Танак, който също сменя своят автомобил за сезон 2020.

„Животът ми продължава да е същият – коментира Танак, визирайки взимането на титлата. – Продължавам да живея в същата къща и семейството ми продължава да е добре. Сега съм с нов гащеризон, но продължавам да съм си същият човек.

„Старта на сезона отново е с най-трудното рали в календара. Винаги съм се опитвал карам в Монте с възможно най-постоянно темпо за да започна сезона с добър резултат.“

За Монте-Карло от Hyundai отново разчитат на един от най-опитните пилоти в историята на шампионата и ненадминат пилот със своите девет световни титли а именно Себастиен Льоб.

„Трябва да намериш правилният ритъм без да поемаш излишни рискове – разясни рецептата за успех в рали „Монте-Карло“ Льоб. – Това състезание трябва да се кара с мисъл, а не на пълна газ, затова всичко опира до начин на мислене.

„Опитът ми в миналото в това рали сякаш беше от преди много време и затова го усещам, като съвсем ново преживяване. През миналата година имахме едва един ден опит с колата преди състезанието затова се надяваме с вече натрупаните километри да имаме възможността да запишем по-добър резултат от миналата година.“

В гаражът на Toyota има още две нови попълнения в лицето на Елфин Еванс и детето чудо Кале Ровампера. И за двамата рали „Монте-Карло“ ще бъде едно ново предизвикателство и истинско приключение.

Младият Кале твърди че, има какво да научи доста за колата, но въпреки това я смята за лесна за каране. Участието му в „старата госпожа“ ще бъде доста трудно и следено с огромен интерес от страна на фенове, отбори и журналисти.

M-Sport отново са със статус на аутсайдери. През сезон 2020 те ще разчитат на Есапака Лапи, Теемо Сунинен и Гъс Грийнсмит да защитават техните цветове. И тримата са доста непредвидими пилоти, като и тримата са имали своите топ моменти през последните няколко сезона, показвайки своята скорост.

„Очаквам с нетърпение старта на този сезон – обяснява Ричарт Миленер, шеф на отбора. – Разполагаме с млад отбор, но в същото време опитен и амбициозен. Няма по-труден старт от този на рали „Монте-Карло“, но ние определено сме готови да се борим. А ако сте видели някой от видеата на тестовете на Есапека, Теемо и Гъс то ще разберете, че имат сериозни шансове за добро представяне.“

Рали „Монте-Карло“ започва с предварителен шейкдаун от 17:00 ч.  българско време днес. Същинската част стартира от 21:38 ч. в четвъртък с нощният етап Malijai – Puimichel, който ще бъде излъчен на живо по телевизия Max Sport 2.

Повече за рали „Монте-Карло“ 2020 научете от тук:

Рали Монте-Карло
23-25 Януари | ВИЖ

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]