Кой на къде отива през сезон 2022 в WRC?

Хюндай

Сезон 2022 ще бъде един от най-различните през последните няколко години от историята на световния рали шампионат. Както знаете от следващата година WRC автомобилите ще бъдат хибридни, разполагащи с допълнителни електромотори увеличаващи мощността им.

Именно заради новите технологии ще бъде от изключителна важност на кого ще разчитат отборите за да бъде зад волана на техните автомобили.

Себастиен Льоб - Sebastien Loeb

През последните няколко седмици започна доста сериозно да се шуми, че Себастиен Льоб има вероятност да се завърне за пореден път в шампионата с подбрана програма, но зад волана на Ford Puma Rally1. Същевременно от M-Sport със сигурност ще разчитат на Адриен Фромо да бъде един от официалните им пилоти с оглед активното му участие в разработването на новия им автомобил. Няма яснота дали Гас Грийнсмит ще продължи да бъде част от тима на Малкълм Уилсън, но със сигурност раздялата на Теемо Сунинен с великобританския отбор отваря вратата и на други пилоти, като Андреас Микелсен и Дани Сордо.

В ъгъла на Toyota Gazoo Racing също се очаква да има разместване, най-вече заради това, че Себастиен Ожие няма да кара с пълна програма през следващия сезон. Тук основния въпрос е в колко и в кои кръгове французина ще вземе участие и с кого ще си разменя четвъртия Yaris Rally1. Това най-вероятно ще бъде Есапека Лапи, който се очаква да вземе участие именно с японския тим на рали „Финландия“ през този сезон.

За сега няма информация дали японския тим смята да се раздели с Елфин Еванс, Кале Рованпера и Такамото Катцута, като и тримата най-вероятно ще продължат със своите програма и през следващия сезон.

крейг-брийн

Още през месец май от Hyundai Motorsport обявиха подновяването на договорите на От Танак и Тиери Ньовил, като въпросителната е кой ще седне зад волана на третия автомобил. Крейг Брийн направи повече от добро представяне през тази година, но ирландецът е в търсене на пълна програма. Пред него най-вероятно стои и възможността да се насочи към M-Sport, но със сигурност евентуална ротация с Дани Сордо зад волана на Hyundai i20 Rally1 е много вероятна. Със сигурно от своя страна испанеца не иска да кара в пълен сезон.

Оливър Солберг също се намира в полезрението на големите отбори, младия пилот вече има изградени добри отношения с Hyundai Motorsport и е много вероятно да го видим зад волана на техния Rally1 автомобил с доста по-натоварена програма от настоящата.

Със сигурност част от тези предположения може и да не се сбъднат, но определено случващото се в паузата между настоящия и следващия сезон ще бъде доста интересна.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]