Кой изпъкна на асфалта?

Стартът на рали „Корсика“ бе всичко, но не и лесен. Само двама пилота успяха да се докажат в първите два етапа от състезанието. Това са Крис Мийк и Себастиен Ожие.  Между двамата успяхме да придобием идея за това кои отбори са се справили с асфалтовата  спецификация на своите автомобили.

В първият етап по изключително извитата първа секция до обратният завой в Пиетроселиа и доста неравната секция до известният Кол де Белевале C3 WRC и Fiesta RS WRC изпъкнаха със значително по-добро темпо спрямо своите конкуренти.

Мийк зададе темпото спрямо Ожие още след втората част от първият етап, като в първата времева контрола пилотът на Ситроен бе с 3.8 секунди по-бърз, а във втората увеличи разликата между двамата на 5.7 секунди побеждавайки французина отново.

„Колата работи фантастично – обясни Мийк на финала на SS1 Pietrosella-Albitreccia 1 (31,20 km). – Искам да благодаря на отбора за добре свършената работа по време на тестовете.“

В същото време темпото на Яри-Мати Латвала бе с цели 22 секунди по-бавно от това на лидерите, като така стана ясно реалното темпо на Тойота на асфалт.

„Очаквах го- призна  Латвала. – Имаше локви към края на етапа, като също така колата недозавиваше значително. Знаех си, че губим време.“

Интересен обаче бе коментарът на Томи Макинен относно представянето на техният автомобил. Според рали легендата теглото на Yaris WRC е от ключов фактор, като трябва да бъде намалено.

„Мисля, че трябва да подложим колата на диета- коментира Макинен. – Това е само едно от нещата които трябва да направим за да бъде колата още по-бърза. Целта ни е да имаме възможността да слагаме повече баласт в колата. В момента нямаме възможността да слагаме достатъчно баласт, за да балансираме по-добре колата. Знаем какво трябва да променим.“

Като цяло Ситроен, Форд и Хюндай доминираха в първият етап. Мийк, Ожие, Ньовил и Сордо ни разкриха още в самото начало, как ще бъдат разпределени силите на асфалт при пилотите през сезона. В между отборните съперничества, Крейг Брийн надделя над Стефан Лефевр с цели 20 секунди в първият етап от състезанието.

Във вторият етап от ралито SS2 Plage du Liamone- Sarrola-Carcopino (29,12 km) ситуацията се повтори. Мийк увеличи преднината си на 8,9 секунди спрямо Ожие.

„Доста добре- коментира Мийк. – Това е етапът в който Ожие избяга на всички през миналата година. Справихме се добре при опознаването, което се отразява на времената ни.“

Въпреки че C3 WRC и  Fiesta RS WRC показаха добра скорост, има какво още да се желае от към надеждността. Мийк бе принуден да отпадне, след като неговият автомобил се обля в моторно масло. В последният съботен етап Ожие имаше проблеми с хидравличната система отговаряща за задвижването и скоростната кутия, проблем който се прояви по-рано и в другите автомобили на М-Спорт.

В неделя механиците на Малкълм Уилсън отстраниха проблемите, но проблем с ECU системата бе на път да извади Ожие от надпреварата. По чудо заедно с Инграсия, двамата световни шампиони успяха да се справят.

Като заключение C3 WRC и Fiesta RS WRC притежават огромно предимство относно скоростта, но тепърва трябва да се работи в насока надеждност. Големият победител от нашия анализ е i20 WRC. Автомобилът на корейците е видимо по-бавен в бързите секции в сравнение с C3 WRC и Fiesta RS WRC, но факторът надеждност комбиниран с талантът на Ньовил и Сордо се доказа като правилната рецепта за да триумфираш в рали „Корсика“.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]