Кой е Андрю Уитли и какво следва за WRC през сезон 2025?

Настоящия месец март се оказва от ключово значение за развитието на световния рали шампионат. От ФИА назначиха нов директор на рали дисциплината в лицето Андрю Уитли.

Великобританеца има богат опит в мениджмънта на световния рали шампионат, като и е работил по националните рали шампионати на Белгия и Полша. Преди това дълги години Уитли е работил за M-Sport където през 2005-та поема бизнес развитието на тима.

Има участие в проектите по развиването на S2000, R2 и R5 програмите на M-Sport, което го прави изключително квалифициран кадър относно развиването на техническата част на рали дисциплината.

„Работихме много активно по технологичните промени на рали спорта през последните месеци и най-вече върху въвличането на хибридните технологии и използването на горива без фосили„, коментира Уитли, който също е участвал в определянето на новите правила под ръководството на вече бившия директор на рали дисциплината Ив Матон.

Новия директор на рали дисциплината ще бъде пряк подчинен на Петер Байер генералния спортен секретар на ФИА. От своя страна самата федерация от известно време прекарва значително време в срещи относно бъдещето на шампионата. Според редица източници за сега очакванията са бъдещите промени да бъдат леки модификации на настоящите правила.

Според Уитли 80% от настоящите правила свързани с Rally1 хомологацията ще се прехвърлят към следващия цикъл започващ от сезон 2025.

Следващата генерация от Rally1 автомобили няма да бъде идентична с настоящата, като сме предвидили редица промени – коментира новия шеф на рали дисциплината. – Мога да кажа, че 80% от нещата които имаме в момента ще се прехвърлят към бъдещата хомологация, като дори е възможно да преминат и в по-следващия цикъл на развитие.“

Уитли се надява, че тези новини ще допринесат за привличането на нови производители към световния рали шампионат.

В края на деня правилата за двигателите и трансмисията са много стриктни и е трудно на отборите да изпъкват един пред друг. Това обаче, не прави задачата по развиването на автомобилите невъзможна за постигане на по-добри спрямо отборите. Мястото в което може да изпъкнеш е именно в цялостния пакет на автомобила, който трябва да е възможно най-адаптивен към най-много терени и условия“, допълва новия директор на рали дисциплината във ФИА.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]