Кои са рали шампионите на България за сезон 2020?

Снимка: LAP.bg Георги Тодоров мл.

В крайна сметка сезон 2020 завърши. След множество перипети, скандали и трудни моменти сезонът при ралитата приключи с едва три кръга. Да само три кръга, нещо което не сме виждали никога през последните няколко години.

От календара на сезон 2020 изпаднаха две от най-важните родни състезания, които са и кръгове от европейския рали трофей, рали „България“ и рали „Сливен“.

Къде поради COVID-19, къде поради други неофициални причини, двете ни топ ралита не се проведоха. Дори имаше и странни моменти, като този с рали „Сливен“ което бе отменено на два пъти в една и съща седмица АФБ отменя за втори път в рамките на шест дни рали Сливен, отменено е и рали България.

Сезон 2020 все пак започна с рали „Твърдица-Елена“, което също бе поредната ябълка на раздора между АФБ и клубове организатори Ще има ли рали Твърдица? Състезанието успя да стартира с 24 заявени екипажа и завърши с победа за Мирослав Ангелов/Георги Гаджев в генералното класиране.

По-късно през годината успяхме да видим, въпреки множеството скандали и пропускане на юбилея през 2019-та, рали „Стари Столици“. Там заявките за участие бяха 27-броя, а Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов направиха невъзможното със своя автомобил Mitsubishi Lancer Evo IX за да се борят с Мирослав Ангелов и Георги Гаджев и тяхната Skoda Fabia Rally2. Въпреки интересната битка в последния ден от ралито Ангелов/Гаджев бяха безапелационни и записаха своята втора поредна победа.

Края на сезон 2020 в родния ни рали шампионат дойде на рали „Сърбия“, където заявените за участие бяха 46 и част от българските екипажи имаха пръв и последен достъп да си сверят часовниците с конкуренти от съседните ни страни. Победители в генералното класиране за поредна година бяха Душан Боркович и Игор Маркович, а Ангелов и Гаджев завършиха втори поздравявайки се и с титлата в българския рали шампионат.

Втори в генералното класиране за сезона са Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов, които дадоха всичко от себе си и за пореден път впечатлиха родната публика в опитите си да са конкурентни с вече остарелия Lancer Evolution. Именно поради тази причина Атанасов официално се сбогува със своята бегачка и обяви, че ще работи активно по сдобиването на R5 автомобил Йордан Атанасов се сбогува с Evo IX-ката и ще се бори за R5.

В RC2 Ангелов/Гаджев взимат също титлата, следвани от Атанасов/Башкехайов и Георги Василев/Стефан Добрев, които взеха участие само и единствено на рали „Твърдица-Елена“.

Слягайки случващото с „големите“ настрани, битките в RC3, RC4, RC5 и E1 също бяха доста интересни.

Победители за сезон 2020 в RC3 са Левент Ризов и Добрин Арабашев с Honda Civic и с 102,8 точки.  Втори са Емил Денев/Богомил Ненов (Renault Clio) с 63,6 точки, следвани от Иван Ангелов и Свилен Савов (Peugeot 206 RC) с 38,4 точка.

Сериозната конкуренция в RC4 все пак допринесе за интересни състезания. Денис Станчовски и Явор Брънков успяха да надделеят над всички взимайки титлата в RC4 с 126,4 точки. Втори в RC4 са Никола Мишев и Янаки Янакиев (89,8 т.), които с всеки изминал километър успяваха да вдигат темпото си. Трети завършват Дилян Станков/Йордан Йорданов с 75,6 т.

Шампиони в RC5 са Петър Йорданов и Любка Йорданова (88,4 т.) с Hyundai i20 поддържан от Motorsport Academy. Петър Йорданов има доста успешна кариера в ролята на навигатор на Крум Дончев, но определено титлата в RC5 като пилот може да се счита за сериозен успех.

Виторио Попов и Христо Попов са втори с 77,6 точки, докато Сашо Стайков и Радослав Кузманов са трети с  48 т.

E1 категорията определено донесе атракция на феновете и публиката по родните трасета. Победители са Георги Янков/Цветан Балджиев (Mitsubishi Lancer Evo IX) с 48 точки, благодарение на победата и събирането на пълен набор от точки на рали „Стари Столици“. Втори с изоставане от едва 5,4 точки са Тодор Атанасов и Владимир Владимиров с Лада Самара. Алексан Мангикян и Ивайло Иванов са трети с BMW E46.

От АФБ обявиха официално, че годишните награди ще се проведат в техният офис спазвайки противоепидемичните мерки АФБ ще стриймва от офиса си годишното награждаване.

Пълното годишно класиране по класове можете да видите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]