Кога ще видим новата Fabia Rally2?

Новата Fabia Rally2 на Skoda по първоначални планове трябваше да получи своята хомологация на 1-ви август. Уви това се случи месец по-късно. Въпреки това, от моторспорт подразделението на чешкия производител на автомобили още не са разкрили, кога и къде ще дебютира тяхното дългоочаквано ново оръжие.

Реално този дебют трябваше да се случи в WRC рали „Финландия“, където от Skoda направиха сериозна инвестиция в рекламирането на своя нов автомобил, който обаче така и не стъпи по трасето.

Основната причина зад това забавяне обаче е изцяло свързана с войната в Украйна. Голяма част от производителите на автомобили в Европа изпитва огромни затруднения с подсигуряването на части. Именно поради тази причина ако днес човек реши да си поръча нов стандартен автомобил от което и да е дилърство в България или чужбина, то той е обречен да чака поне 12 месеца докато го получи.

„Разполагаме с 90-95% от нужните ни части на склад – коментира Мачиек Храбанек, директор на Skoda Motorsport за Dirtfish. – За съжаление имаме нужда от още части които изчакваме. Скоро ще имаме повече яснота по въпроса. Не искаме да прибързваме защото искаме нашите клиенти да са доволни и ако нямаме достатъчно части за всичките до момента продадени автомобили, то това би било лош маркетинг за нас.“

Заедно с това от Skoda се опитват всячески да обезпечават и клиентите си използващи настоящата Skoda Fabia Rally2 evo с която също изпитват огромни затруднения.

На въпроса дали ще видим новата Skoda на рали „Каталуния“ Храбанек отговаря:

„Шансовете са 50 на 50. Но може би съм малко по песимистичен от колкото оптимистичен за този срок. Като цяло не мисля, че е задължително дебюта да бъде в кръг от WRC.

„В момента в който имаме достатъчно коли и части, дебютът най-вероятно ще зависи от нашите клиенти закупили новата кола. Това може да се случи дори и в чешкия или германския рали шампионати или пък в по-малко състезание в Италия, за нас няма значение къде ще бъде. За нас най-важното е да сме подготвени с нужните части за да можем да обезпечаваме колите които продаваме.

Първоначалните планове разкрити от Храбанек е да стартират с пет шасита на новата Fabia, като няколко от тях ще отидат в ръцете на българските механици от Toksport WRT.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]