Когато битката във WRC2 бе по-интересна от поредната победа на Ожие в Уелс

10028_lappi-gb-2016_930_896x504

Рали „Великобритания” бе маркирано с една от най-интересните битки във WRC2 категорията през тази година.

Есапека Лапи записа своята първа победа на уелска почва след жестока битка на три фронта още от самото начало на надпреварата. Тиму Сунинен и Понтус Тидеман се бориха със зъби и нокти за първата позиция, като в крайна сметка Есапека Лапи взе победата с актив от 29.1 секунди.

10033_teemusuninen-gb-2016_001_592x333

Тиму Сунинен (Шкода Фабиа R5) пристигна в Уелс с надеждата че, ще затвърди титлата във WRC2 още тук. Но не очакваше такава скорост от Есапека Лапи, въпреки че Сунинен поведе в първите два етапа от състезанието Лапи излезе на чело в третият етап с актив от 13 секунди.

„Няма проблеми“, заяви Сунинен след атаката на Лапи.

„Сега разбрах, как трябва да карам в тези условия“, екзалтирано обясни Лапи.

Малко по-късно пред Тиму Сунинен излезе още една пречка на име Понтус Тидеман. Шведът успя с едно изключително темпо да намали пасивът си до самият край на надпреварата. В пауър етапът се разигра една истинска битка на титаните за втората позиция, след като разликата между Сунинен и Тидеман бе от крехките малко над три секунди.

Етапът стартира и Понтус Тидеман успя да подобри времето на Тиму Сунинен с невероятните 4.2 секунди подсигурявайки втората позиция в рали „Уелс“ с актив от 1.1 секунди.

„Това не бе резултатът, който търсихме. Хубаво е да си в добра битка, но останах без думи“, шокирано коментира Сунинен.

Тидеман от друга страна бе повече от ентусиазиран: „ Наистина много добър опит натрупахме тук. Въпреки че, за нас шампионатът приключи още във Финландия. Скоростта ни в последният етап тук бе доста добра!“

ap-1pzjc88rs1w11_pontus_tideman

Ветеранът Ян Копецки завърши на четвърта позиция зад доста по-младите от него пилоти.

„Това със сигурност е едно от най-трудните ралита за мен от незнам колко време насам – призна чехът.-  Условията бяха изключително тежки.“

В краят на състезанието Копецки завърши пред двама норвежци Мариус Асен и Оле-Кристиян Вейби.

След драматичният развой на рали „Уелс“ за Тиму Сунинен, шведът има еднакъв брой точки с Елфин Еванс, но за него все още има още една възможност да запише още точки и да вземе титлата.

Сунинен и неговият екип трябва да решат дали да заминат за Австралия, но Лапи и компания обмислят също този въпрос имайки в предвид техните шансове за титлата.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]