Катцута отпада, Лапи на крачка от победата в рали Швеция

Снимки: Red Bull Content Pool

Дуото Есапека Лапи / Яне Ферм се намира на крачка от победата в рали „Швеция“, след края на днешните съботни сутрешни минавания. Те вече имат аванс от почти минута и половина пред вторите Адриен Формо / Александър Кориа.

Лапи, който започва своя сезон именно в рали „Швеция“, се намираше в пряка битка за победата с Такамото Катцута, след като Кале Рованпера отпадна в началото на вчерашния ден.

Днес борбата между Есапека Лапи и Такамото Катцута се очакваше да продължи да бъде доста интересна. Това обаче, за съжаление, не се случи. Японеца допусна грешка и се заби в пряспя в страни от пътя във втория етап за деня. Двамата с Арън Джонсън все пак успяха да се измъкнат от пряспата, но изгубиха над десет минути.

„Да сега е по-трудно чисто психологически. Карам повече от внимателно и казано, честно, не знам какво трябва да правя. Времената са това, което са. В момента се пазя от преспите“, коментира Есапека Лапи на финала на последния етап преди обедния сервиз.

Адриен Формо успя да вземе превес над Оливър Солберт, който кара в WRC2, в битката за второто място. Пилотът на M-Sport Ford WRT дори записа и етапна победа, успявайки да цементира позицията си. На трето място, зад него, се намира Елфин Еванс. Уелсецът работи по настройките на своето окачване и като цяло ще се цели да запази своята позиция до края на състезанието.

На четвъртата позиция се намира Оливър Солберг, който, въпреки че изпадна с две места в генералното класиране, той продължава да е лидер в WRC2. Зад него се намира Тиери Ньовил, който изостава с 17,5 секунди зад младия швед.

Сами Паяри, който е на второ място в WRC2, е шести в генералното класиране, пред третия в WRC2 Ропе Корхонен. Георг Линамае, Мико Хейкила и Лаури Йона затварят челната десетка.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин също се заби в пряспа. Той изгуби значително време, за да се върне на трасето, което го изпрати на тринадесетата позиция в RC2 с изоставане от почти шест минути зад Оливър Солберг.

След обедния сервиз екипажите ще стартират своите втори минавания в 15:15 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]