Катастрофален трети ден за Тойота на Дакар

p-20170103-00299_news

Автор: Светослав Георгиев

Ден трети от рали Дакар продължава с 364 километровия етап от Сан Мигел ДеТукуман до Сан Салвадор ДеЖужу. Етапът много наподобява вчерашният, като тук средната скорост се очаква да бъде по – висока даже и от вчера (135 км/ч), а температурите отново ще достигат до 40 градуса. Друга особеност е, това че етапа преминава на височина от над 4000м. при температури около 5 градуса. Освен състезателните километри днес трябва да бъдат преминати и 780км. преход.

Вчерашният етап предостави няколко интересни събития, като може би най – интересното от тях беше преместването на братята Коронел състезаващите с в клас UTV (бъги), в състезанието с автомобили, поради прекалено високата скорост, която развива техния автомобил (39 и 42 позиция при автомобилите). При мотоциклетистите вторият от вчерашния ден Матиас Уолкнър получи пет минутно наказание, получено отново заради превишена скорост в населено място. Другото по – важно от деня, е че въпреки не малкото отпаднали най – вече при мотористите (142 стартирали / 133 финиширали), няма сериозни наранявания. Генерално в етап три остават да стартират 304-ма от 316 стартирали вчера.

Мотори:

p-20170105-00526_hires-jpeg-24bit-rgb-news

При моторите етапът днес започна катастрофално за вчерашният победител Тоби Прайс и наказания втори Матиас Уолкънър, които загубиха почти 19 минути само до първата контрола. От това се възползва моментално Хуан Бареда Борт, който оглави класирането още от самото начало с много добра преднина пред преследващият го Пабло Куантаниля.

В крайна сметка етапната победа отиде на сметката на Бареда Борт, пред Сам Съндарланд с преднина от цели 13”29 минути и изненадата на деня Пиер Рене (Хускварна) с изоставане от 16”30 минути. Досегашният водач в класирането и миналогодишен победител Тоби Прайс остана едва 5-ти (пасив от 23 минути) като с това изгиби и водачеството потъвайки до 5-та позиция.

В генералното класиране на чело излезе Бареда Борт с първа победа през тази година за Хонда, следван от Съндарланд изоставащ на 11”20 минути, трети е Пабло Гонсалвеш на 14”42 минути.

АТВ:

p-20170105-00406_hires-jpeg-24bit-rgb-news

Подобно на ситуацията при моторите и тук изненадата е не малка. Първият и вторият от вчерашният етап Копети и Нелсън Галеано, загубиха съответно 17 и 24 минути до първата контрола. Най – добре от ситуацията се измъкна дванайстия от вчерашният етап, Гастон Гонзалес, като пое лидерството в средата на етапа и не го изпусна до края, като подпечата първата си победа в Дакар. Втори след него се нареди Игнасио Касале, а трети остана Жозеф Мачачек. В генералното класиране Игнасио Касале води пред Гастон Гонзалес (4”37 минути) и Аксел Дютре (18”18 минути).

Автомобили:

p-20170104-00543_news

След вчерашната си победа Себастиен Льоб коментира: „Разбира се, радвам се да бъда на тази позиция, но все още сме в прекалено ранен етап на състезанието, но се радвам с темпото, което показахме. Утрешният етап ще бъде необичайно бърз, но се надявам да продължим в същият ритъм от днес. Мисля че направихме много добър етап – без грешки, което е най – важното нещо. Даниел научи много неща през изминалата година относно навигацията и мисля че ще се справи много добре.

Днес състезанието се разви изключително драматично, след като подобно на мотоциклетите и тук първите по трасето изгубиха солидно време до първия „сплит”. Най – голяма обаче бе драмата с Насeр Ал Атия, който спря на 414км. за да се опита да поправи своята Тойота, която се оказа без едно от своите колелета, което пък автоматически означава, че битката за победата приключва за него. Денят за Тойота продължи да става все по – тежък, след като системата за следене отбеляза и спирането на Жинел ДеВилиер, след него и Нани Рома спря, а за да стане още по – лошо спря и четвъртият автомобил на Ерик Ван Луун.

Човекът на деня днес обаче е шесткратния победител – Стефан Петерханзел, който по традиция не „натиска” във всички етапи, а знае къде точно да направи своята атака. Вчерашният победител Себастиен Льоб,изостана с 3”08 минути и се нареди трети, но запази лидерската позиция в генералното класиране, а втори остана “El Matador” – Карлос Сайнц (1”54 минути). Четвърти остана Мико Хирвонен

След проблемите на Ал Атиа, Льоб си осигури минимална преднина от 42 секунди пред Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел на 4’18“ минути, като за момента битката за победата ще е между пилотите на Пежо. Шестицата се допълва от Мико Хирвонен, Нани Рома и Йазид АлРахджи.

UTV:
След преместването на братята Коронел при автомобилите в този клас останаха да се състезават само 7 автомобила.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]